Companii

Sindan ar putea fi vanduta pentru peste 150 milioane de dolari

18.01.2006, 20:16 33

Firmele indiene Ranbaxy Laboratories si Lupin Laboratories, dar si alti doi producatori europeni de farmaceutice sunt interesati de achizitionarea companiei Sindan, specializata in fabricarea de oncologice, valoarea tranzactiei fiind estimata la peste 150 milioane dolari (125 mil euro), relateaza presa din India.

Surse apropiate negocierilor au precizat ca un contract ar putea fi incheiat in urmatoarele doua luni. Reprezentantii Sindan au refuzat sa comenteze informatiile.

Producatorul de oncologice ar fi cea de-a doua posibila tinta pentru Ranbaxy Laboratories in Romania, in conditiile in care la sfarsitul anului trecut surse din piata au anuntat ca cel mai mare producator indian de generice si ingredienti activi vizeaza preluarea companiei farmaceutice Terapia.

"Nu comentam speculatiile. Ca parte a strategiei noastre, intentionam sa ne dezvoltam pe pietele externe", a declarat un purtator de cuvant al Ranbaxy referitor la eventualele achizitii.

Potrivit firmei de cercetare a pietei Cegedim, la finele celui de-al treilea trimestru al anului trecut, Ranbaxy Romania ocupa locul 19 in topul producatorilor de generice, cu o cota de 1,6% din piata locala de profil.

Vanzarile companiei au atins in intervalul iulie-septembrie 2005 aproximativ doua milioane de euro, in crestere cu 108% fata de aceeasi perioada din 2004.

Obiectivul principal al companiei pana in 2007 este, potrivit directorului general, Yogish Agarwal, pozitionarea Ranbaxy Romania in topul primilor 20 de producatori si importatori de medicamente de pe piata autohtona. Ranbaxy Laboratories este prezenta in peste 100 de state, vanzarile din primele noua luni insumand 868 milioane de dolari.

La randul sau, compania indiana Lupin Laboratories - care nu este inca prezenta pe piata romaneasca - pare un ofertant agresiv pentru Sindan, in contextul in care dispune de lichiditati de aproximativ 100 de milioane de dolari dupa ce a lansat, in decembrie 2005, o emisiune de obligatiuni.

Lupin detine in prezent cinci unitati de productie in India si are reprezentante de vanzari in SUA, Marea Britanie, Rusia, Ucraina, Kazahstan, Uzbekistan, Thailanda si India. In anul financiar 2004-2005, compania a realizat vanzari de 12,1 miliarde de rupii (225,8 milioane de euro), aproape jumatate din aceasta suma fiind inregistrata pe pietele externe.

In septembrie 2005, Sindan se situa pe pozitia 16 in clasamentul companiilor cu cele mai ridicate vanzari de pe piata romaneasca a produselor farmaceutice, cu o cota de piata de 1,9% la nivelul intervalului octombrie 2004 - septembrie 2005, in care a realizat venituri de 85,4 milioane de lei noi, conform statisticilor Cegedim.

Fabrica Sindan a fost infiintata in 1991, pe structura sectiei de cercetare si productie a Institutului Oncologic Bucuresti. In anul 2000, Sindan a fost certificata la nivelul tuturor facilitatilor de productie cu standardele de calitate Good Manufacturing Practice.

Piata farmaceutica romaneasca a cunoscut in ultimii ani un mare interes din partea jucatorilor intenationali in domeniu, mizand mai ales pe potentialul de crestere rapida din urmatorii ani.

Astfel, anul trecut, producatorul local de medicamente Sicomed a fost achizitionat de cehii de la Zentiva in cadrul unei tranzactii de aproximativ 200 mil. $. De asemenea au fost purtate negocieri pentru achizitia unui alt mare producator de pe piata, Terapia Cluj.

In acelasi timp, Antibiotice Iasi, ultimul mare producator ramas in portofoliul statului urmeaza sa fie scos la privatizare in acest an, potirivt ultimelor informatii disponibile. In schimb, mult mai active s-au demosntrat a fi in ultimii ani tranzactiile pe piata retailului cu medicamente.

Reteaua de farmacii detinuta de grupul britanic GlaxoSmithKline a fost cumparata de catre unul dintre principalii jucatori de pe piata locala, A&D Pharma, cel care detine si lantul Sensiblu.

Chiar pentru vanzarea A&D Pharma au fost angajate discutii pe parcursul anului trecut, insa acestea nu s-au concretizat pana in prezent.

Investitori straini au purtat anul trecut discutii si pentru cumpararea altor mari jucatori de pe piata farmaciilor.

Pietele farmaceutice din Europa Centrala si de Est, printre care si Romania, vor inregistra anul acesta cea mai mare dinamica la nivel global, rata de crestere fiind preconizata sa depaseasca 10%, potrivit previziunilor companiei de cercetare a pietei IMS Health.

In timp ce celelalte piete europene se confrunta cu o scadere usoara a vanzarilor, pietele mari din Europa Centrala si de Est se pot astepta la o crestere de doua cifre in 2006, ca urmare a modernizarii sistemelor medicale si a cresterii economice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO