Companii

Stocurile de titei trebuie sa fie de patru ori mai mari

29.05.2003, 00:00 20

Angajata in cursa aderarii la UE, Romania nu mai are prea multe grade de libertate si trebuie sa ajunga din urma Directivele europene. Pentru a corespunde standardelor UE, Romania va trebui sa aiba stocuri petroliere de patru ori mai mari decat acum si sa-si faca rezerve strategice de gaze.
"Stocurile strategice petroliere ale Romaniei acopera in prezent consumul intern de produse petroliere pe o perioada de 29 de zile si va trebui sa atinga nivelul de 67,5 zile de consum pana in 2011, potrivit unei derogari cerute de Romania de la vechea directiva a Comisiei Europene.#leadend# Insa acquis-ul comunitar este pe cale sa se schimbe, tintind pragul de 120 de zile de la 1 ianuarie 2007, fara niciun fel de derogare pentru statele producatoare de titei, in conditiile in care media statelor UE este de 114 zile", a declarat Alexandru Valeriu Binig, director de programe energie si utilitati in cadrul Fondului Romano-American de Investitii.
In cursul negocierilor la capitolul 14 Energia, Romania a cerut UE o derogare in sensul atingerii pragului de 67,5 zile de consum pana in 2011, timp in care isi va creste gradual nivelul stocurilor petroliere. Nivelul stocurilor minime de siguranta ale Romaniei pentru titei si produse petroliere este estimat pentru 2002 la 100.000 tone produse petroliere si 70.000 tone titei, potrivit Hotararii de guvern 797/2002, ceea ce asigura o medie de consum de aproximativ 29 de zile.
Cresterea graduala a stocurilor petroliere ale Romaniei va insemna un efort financiar important atat al bugetului de stat, care suporta acum cheltuielile de constituire a stocurilor constituite de Agentia Nationala a Rezervelor de Stat, precum si din partea companiilor care stocheaza aceste cantitati.
"La ora actuala, produsele petroliere stocate de SNP Petrom asigura fara probleme consumul intern pentru o luna de zile. Cresterea graduala a stocurilor strategice necesara pana la nivelul cerut de normele UE va fi realizata, pentru ca nu este greu sa faci stocuri. Efortul financiar facut de stat si de companii va depinde insa si de evolutia pretului petrolului. In fiecare an, stocurile petroliere de la rezerva de stat trebuie primenite prin vanzarea produselor mai vechi si inlocuirea lor cu altele noi", a comentat pentru Ziarul Financiar Ion Popa, consilier al primului ministru Adrain Nastase si fost director general al SNP Petrom.
Ce noutati va mai aduce implementarea acquisului comunitar pentrru Romania? Noua directiva UE va avea implicatii directe in Romania pentru ca va trebui infiintata o agentie specializata care sa administreze stocurile strategice, alta decat actuala Agentie Nationala a Rezervelor de Stat. De asemenea, va trebui infiintata o rezerva strategica de gaze, potrivit lui Binig.
"Comisia Europeana a alocat din programul PHARE pe 2002 fonduri in vederea asigurarii asistentei necesare pentru crearea acestei agentii specializate (n.red . - ce va administra stocurile petroliere)", explica Valeriu Binig.
Anul trecut, SNP Petrom trebuia sa stocheze cantitati de 40.000 tone titei la rafinariile Arpechim Pitesti (22.000 tone) si Petrobrazi Ploiesti (18.000 tone), adica mai mult de jumatate din stocurile constituite la cele zece rafinarii din Romania. Grupul petrolier privat Rompetrol, condus de omul de afaceri Dinu Patriciu, avea de stocat 14.000 tone titei la Petromidia si 1.100 tone la rafinaria Vega Ploiesti, potrivit actului normativ mentionat. La constituirea stocurilor de titei au mai participat si Petrotel Lukoil (6.000 tone), Rafo Onesti (2.400 t), Astra Ploiesti (3.600 t), Steaua Romana Campina (800 t), rafinaria Darmanesti (1.100 t) si Petrolsub Suplacu de Barcau (900 t). Produsele petroliere constituite de Agentia Nationala a Rezervelor de Stat (ANRS)sunt depozitate la sucursalele PECO ale Petrom si la societatea Oil Terminal Constanta.
Nivelul stocurile petroliere constituit este calculat in functie de consumul intern aferent anului anterior.
Comparativ, rezerva strategica petroliera a SUA este de 545 milioane barili pe zi, urmand sa creasca la 700 mil. barili pe zi in perioada urmatoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels