Companii

Tehnologia a devenit cel mai căutat sector, înlocuind real-estate-ul. Domeniile legate de consumul privat au pierdut teren într-un an cu inflaţie record. Ziarul Financiar va organiza pe data de 15 mai 2023, alături de EY România, o nouă ediţie a conferinţei anuale ZF Top tranzacţii

Către ce industrii s-au orientat investitorii din M&A în 2022?

Tehnologia a devenit cel mai căutat sector, înlocuind...

Autor: Cristina Roşca

07.05.2023, 11:06 332

Anul trecut, una din cinci tranzacţii care s-au semnat pe piaţa din România, respectiv 19% din totalul acordurilor, a avut drept ţintă o firmă din sectorul tehnologiei, arată o analiză a companiei de audit şi consultanţă EY. Astfel, acesta a fost cel mai căutat domeniu de către investitori, fie ei strategici, fie financiari.

Pe poziţiile următoare în clasament s-au aflat sectoarele de real-estate şi sănătate. Datele aferente anilor 2021 şi 2022 arată că între tehnologie şi imobiliare s-a realizat o rocadă, primul sector câştigând trei puncte procentuale în ceea ce priveşte cota de piaţă în volum (număr de acorduri), în timp ce cel de-al doilea a pierdut exact la fel de mult. Industria care închide podiumului – sănătatea – este cea care şi-a crescut cel mai rapid cota de piaţă (cu cinci puncte procentuale), la 11%, semn că deşi pandemia a trecut, există în continuare interes pentru companiile de profil.

Este interesant însă de remarcat faptul că domeniile legate de consumul privat au pierdut teren într-un an cu inflaţie record. Este vorba de retail şi alte produse de consum (cotă de piaţă 6%, în scădere de la 9%) şi de agricultură şi industrie alimentară (7%, cu un punct procentual mai puţin decât în 2021).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO