Companii

Terapia se pregateste sa investeasca, sa fie mai transparenta si sa faca pui

18.12.2001, 00:00 26



Actionarii producatorului de medicamente Terapia Cluj Napoca au aprobat saptamana trecuta modificarea bugetului de investitii pe 2001, noua componenta a Consiliu de Administratie (CA), inceperea procesului pentru listarea actiunilor societatii la Categoria Plus a Bursei de Valori si planul de investitii pentru protectia mediului in perioada 2001-2004.

In plus, s-a hotarat ca Terapia sa poata infiinta societati comerciale noi in care sa detina 100% din capital sau companii mixte in care sa fie actionar majoritar.

Intentia de infiintare a unor societati noi, in care Terapia sa fie actionar majoritar sau unic, se datoreaza, afirma surse prezente la Adunarea Generala a Actionarilor de joi, procedurilor complicate de omologare a unui medicament in Romania.



Cu tot cu fabrica

"Doua dintre companiile internationale (Jannsen si Hoffman la Roche - n.r.) cu care Terapia colaboreaza pentru producerea de medicamente au decis anul acesta sa nu mai fabrice si sa nu mai acorde licente pentru patru produse. Cand s-a pus problema inlocuirii acestora in portofoliul Terpia, s-a ajuns la concluzia ca este mai eficienta achizitia unei societati care detine licenta pentru un medicament in Romania decat sa incerci omologarea pe cont propriu", au declarat sursele citate.

In prezent, in Romania exista peste 130 de laboratoare si miniproducatori de medicamente.

"Daca se va ajunge la concluzia ca exista un laborator cu unul sau mai multe produse interesante si omologate, Terapia poate incerca sa il cumpere sau sa infiinteze o societate mixta impreuna cu acesta", au afirmat sursele citate.

La infiintarea de companii mixte in care sa fie actionar majoritar, Terapia poate sa participe cu maxim 2 milioane de dolari, conform actului constitutiv al societatii.



Un buget se modifica, altul nu

Actionarii Terapia au aprobat saptamana trecuta reducerea cheltuielilor de investitii de la 205,55 miliarde lei, cum era prevazut initial, la 74,78 miliarde de lei.

Principala directie pentru investitii anul acesta a fost modernizarea sectiei de conditionare umeda (fiole) in scopul obtinerii certificatului Good Manufacturing Practice (GMP). Toti producatori romani de medicamente vor trebui sa obtina integral certificatul GMP pana la sfarsitul acestui an.

Terapia este primul producator roman de medicamente care a obtinut certificat GMP, pentru sectia de conditionare uscata.

AGA de vineri a aprobat si modificarea structurala a Bugetului de Venituri si Cheltuieli pentru 2001 al societatii. Nivelul veniturilor si cheltuielilor totale estimate initial nu a fost modificat.

BVC al Terapia pentru 2001 prevede obtinerea unor venituri totale de 1.140 miliarde lei si a unui profit brut de 272 miliarde lei. In primele noua luni ale anului, compania a inregistrat un profit brut de 214,11 miliarde lei si venituri totale de 836,88 miliarde lei.



7 milioane $ pentru mediu si un administrator nou

Noul Consiliu de Administratie al Terapia nu este mult modificat in comparatie cu cel care si-a incheiat joi mandatul. Astfel, singurul nume nou printre cei cinci membri ai CA este Ion Florescu, care l-a inlocuit pe Roger Alvart.

Numirea lui Ion Florescu se datoreaza faptului ca unul din actionarii importanti ai Terapia, Romanian Investment Fund - 14,58% din capitalul social, si-a schimbat de curand societatea de admnistrare. Conducerea RIF a fost preluata de la East Fund Management de catre Capital SA. Ion Florescu este director general al Capital SA.

Investitiile alocate de Terapia protectiei mediului in perioada 2001- 2004 vor avea o valoare maxima de 7 milioane de dolari. Programul de conformare in domeniul protectiei mediului urmeaza sa fie cuprins in bugetele anuale.

Actionarii Terapia au aprobat, pe langa inceperea organizarii activitatii interne in scopul inscrierii titlurilor companiei la Categoria Plus a Bursei de Valori, si noua emblema a societatii. Aceasta poate fi vazuta pe site-ul societatii, www.terapia.ro.

Intrarea la categoria Plus a actiunilor Terapia presupune, in esenta, cresterea transparentei activitatii prin comunicarea catre actionarii minoritari a principalelor decizii luate de manageri si de Consiliul de Administratie.

De asemenea, societatea va trebui sa informeze periodic Bursa privitor la desfasurarea activitatii curente.

Prima societate care si-a modificat actul constitutiv in scopul intrarii la categoria plus a fost Electroaparataj Bucuresti. Actionarii societatii au hotarat, de exemplu, ca orice achizitie a societatii cu o valoare mai mare de 2 milioane de dolari va avea nevoie de acordul AGEA.

Terapia are un capital social de 306,6 miliarde lei impartit in actiuni cu o valoare nominala de 1.000 de lei.

Principalii actionari ai societatii sunt Romanian Investment Company Cyprus cu 20% din capitalul social, Romanian Investment Fund cu 14,58 %, Romferchim cu 17,95 %, Labrador Partner, cu 5,27%. New Century Holdings detine prin trei fonduri de investitii ale sale (Broadhurst Inv. Romania, Broadhurst Inv Limited si Lindsell) 7,85 % din actiunile societatii.

Actiunile Terapia sunt listate la categoria intai a Bursei de Valori, ultima cotatie fiind de 2.300 lei.



Terapia Cluj Napoca este singura societate din Romania prinsa in studiul anual privind evolutia pietelor de actiuni din sud-estul Europei, realizat de Raiffeisen Zentralbank A–sterreich AG (RZB-Austria), cu recomandarea "buy", intr-un sector al firmelor farmaceutice pe care se evidentiaza titlurile Gedeon Richter (Ungaria), Pliva (Croatia), care pot oferi o crestere de 30% in urmatoarele 6 - 12 luni.

Studiul prezinta si topul 10 al celor mai bune alegeri pentru anul 2002: Institutiile financiare Hansabank din Estonia si OTP din Ungaria, conpaniile petroliere MOL (Ungaria), Sibneft si Yukos din Rusia, companiile farmaceutice Gedeon Richter (Ungaria), Pliva (Croatia), cele de telecomunicatii Cesky Telecom si Elektrim (Polonia) si Agora (media, Polonia).

In sectorul de farmaceutice, Terapia se afla in compania Egis (Ungaria - neutral), Krka (Slovenia - neutral) Lek (Slovenia - BOW) Pliva (Croatia - strong buy), Slovakofarma (buy).

Studiul evidentiaza acordul incheiat de autoritatile romane cu Fondul Monetar International, faptul ca Romania trebuie sa-si imbunatateasca sistemul de supraveghere a sectorului financiar si ca lanseaza un ambitios plan de privatizare, care include Banca Comerciala Romana si societati de distributie a energiei electrice si gazelor naturale.

Piata de capital din Romania nu pare a fi foarte atragatoare pentru analistii bancii austriece, care iau in calcul patru posibile scenarii de evolutie pentru 2002 si recomanda portofoliile de actiuni corespunzatoare.

In toate cele patru cazuri actiunile societatilor romanesti nu depasesc 1%, fata de titlurile companiilor din Polonia, Ungaria, Rusia sau Turcia, cu scoruri de 10 - 20% din portofoliu.

Terapia a fost de fapt, acum doua luni, obiectul unei analize mai amanuntite a RZB. Concluzia analizei a fost ca Terapia are perspective bune din punct de vedere al situatiei financiare si ca este recomandata o pozitie de cumparare - Buy.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels