Companii

Un grup american vrea să preia un producător bulgar de plăci ceramice, prezent şi în România

Un grup american vrea să preia un producător bulgar de...

Autor: Andreea Neferu

26.03.2015, 00:04 314

Mohawk Foreign Acquisitions, parte a grupului american Mohawk Industries, cu activităţi în domeniul comercializării de covoare, pardoseli laminate şi din lemn şi pardoseli ceramice, vrea să cumpere producătorul bulgar de plăci ceramice KAI, prezent pe piaţa locală prin companiile KAI Ceramics şi Progres Ceramica, potrivit Consiliului Concurenţei, care de altfel analizează această tranzacţie. Grupul KAI este în prezent controlat de fondul de investiţii american Advent prin intermediul Advent KAI Luxembourg Holding.

KAI are două fabrici în Bulgaria cu o capacitate instalată de producţie de 25 de milioane de metri pătraţi anual. Fabricile sunt situate la 140 de kilometri distanţă de Bucureşti, astfel că produsele comercializate pe plan local sunt aduse de la aceste unităţi. Compania a înregistrat în 2013 vânzări pe plan local de circa 24 de milioane de euro, sumă care include atât veniturile realizate de subsidiara românească KAI Ceramics, cât şi vân­zările directe din Bulgaria către România. Datele de la Minis­terul Finanţelor indică pentru 2013 o cifră de afaceri de 10 milioane de euro pentru firma KAI Ceramics România, în tinmp ce Progres Ceramica nu a avut rulaj în 2013.

Pe piaţa locală de plăci ceramice mai activează jucători precum Lasselsberger, Pazo Group sau Ceramica Lazăr.

Grupul Mohawk a înregistrat anul trecut vânzări de 7,8 mld. dolari la nivel internaţional, potrivit raportului pe 2014.

Potrivit publicaţiei bulgare Capital, aceasta este cea mai mare tranzacţie de pe piaţa bulgărească de la începutul acestui an, iar având în vedere că Mohawk nu mai are unităţi de producţie în alte state din Europa de Est, Bulgaria ar urma să devină o piaţă-cheie pentru americani, mai notează publicaţia bulgărească. KAI a înregistrat anul trecut afaceri consolidate de 80 de milioane de euro, potrivit Capital.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO