Companii

UniCredit Leasing si-a triplat castigurile

24.03.2006, 00:00 23

Compania UniCredit Leasing estimeaza o crestere cu 36% a valorii contractelor incheiate in acest an, pana la 200 de milioane de euro.

UniCredit Leasing a incheiat anul trecut contracte de leasing in valoare de 147 de milioane de euro, in crestere cu 84% fata de anul 2004. Compania a raportat pentru 2005 un profit net de 5,2 milioane de euro, de peste trei ori mai mare decat in anul precedent.

Jumatate din contractele incheiate anul trecut de UniCredit Leasing sunt destinate finantarii achizitiei de echipamente industriale. Contractele pentru finantarea achizitiei de masini reprezinta 45% din portofoliul companiei, restul de 5% fiind contracte de leasing imobiliar.

Activele UniCredit au atins la sfarsitul anului trecut valoarea de 189,4 milioane de euro, in crestere cu aproape 80% fata de anul trecut. In 2004, valoarea activelor companiei se ridica la 105,4 milioane de euro. In 2005, UniCredit Leasing a castigat licitatia publica organizata de Ministerul Justitiei si Ministerul Public pentru finantarea achizitiei de echipamente de tehnica si calcul in valoare de 20 mil. euro. Finantarea autoritatilor locale si a institutiilor publice va reprezenta una dintre prioritatile companiei de leasing in acest an.

UniCredit Leasing este una dintre primele societati de leasing din Romania, inmatriculata in 1994 sub numele de Romlease. Compania are un capital social de 15 milioane de euro si este controlata de grupul UniCredit. In cadrul unei adunari generale a actionarilor, desfasurata in cursul acestei luni, s-a luat hotararea de prelungire pentru inca trei ani a mandatului de presedinte al Consiliului de Administratie al lui Melih Mengu. Mengu este presedintele CA al UniCredit Leasing incepand din anul 1998.

Grupul italian UniCredit are o valoare de piata de 60 de miliarde de euro si active totale ce depasesc 750 de miliarde de euro.

Grupul este prezent in Romania prin bancile UniCredit, HVB Bank si Banca Tiriac. Cele trei banci sunt in prezent in curs de fuziune. Fuziunea dintre HVB Bank si Banca Tiriac se va finaliza cel mai tarziu la sfarsitul lunii august, urmand ca HVB-Tiriac si UniCredit Romania sa fuzioneze in cursul anului viitor. Fuziunea va afecta si activitatile celor doua societati de leasing active pe piata locala, HVB Leasing Romania si UniCredit Leasing.

Reprezentantii Asociatiei de Leasing Bancar estimeaza ca in acest an piata de leasing va ajunge la 2,3 miliarde de euro, in crestere cu 15% fata de cele doua miliarde de euro inregistrate anul trecut. Asociatia reuneste 15 dintre cele mai mari societati de leasing, majoritatea apartinand unor banci, membrii asociatiei detinand anul trecut peste 50% din piata de leasing. La mijlocul acestei luni erau active pe piata 261 de societati de leasing, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels