Companii

Video ZF Live. Laszlo Lorenzovici, consultant farma: România are al doilea adaos comercial din Europa la medicamente

16.03.2015, 14:29 359

România are al doilea adaos comercial din Europa la medicamente, ceea ce explică şi numărul mare de farmacii de pe piaţă, a declarat luni la ZF Live Laszlo Lorenzovici, consultant farma.

„Orice simplu trecător poate să observe ce discounturi uriaşe se fac în farmacii, inclusiv la partea de coplată. Deci e loc de discounturi. Proprietarii de farmacii vă pot povesti despre discounturi de neimaginat în alte ţări. Deci există rezerve în preţ: din referinţa care trebuie să se respecte, dar şi din adaosul pe lanţul comercial, unde România e pe locul doi în Europa”, a spus Lorenzovici.

În opinia lui, analizând discounturile practicate de farmacii, pe piaţă există o rezervă de 10-20% la preţul medicamentelor.

Dispariţia anumitor generice din piaţă este o glumă. Există multe generice pe piaţă, se canibalizează între ele.

În plus, multe medicamente nu sunt disponibile în România, iar pentru sistem scăderea preţurilor nu ar fi o economie în lei, ci un beneficiu în plus pentru pacient.

Preţurile medicamentelor, care vor fi revizuite de la 1 aprilie, prima actualizare de acest fel ce are loc în ultimii şase ani, au ajuns mai ridicate ca în alte state din cauza unui joc al răspunderii pasat de la compani­ile farma la Ministerul Sănătăţii.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO