Companii

Vin iar rusii ? Da, dar prin companiile de titei si gaz

07.03.2001, 00:00 18



Companiile energetice din Rusia, cu venituri din ce in ce mai mari datorita preturilor ridicate la produsele petroliere, sunt decise sa efectueze o serie de achizitii in diferite regiuni ale lumii, incepand din SUA si pana in Ucraina, relateaza Mediafax.

Planurile de extindere ale companiilor ruse in statele din Europa de Est sunt privite insa cu reticenta, in conditiile in care guvernele si companiile din aceste tari nu prea agreeaza implicarea firmelor ruse pe pietele vecine.

LukOil, principala companie petroliera din Rusia, detine deja o puternica retea, formata din 1.300 de statii de distributie in Statele Unite si are in plan achizitionarea unei rafinarii in SUA, precum si dezvoltarea unor retele de distributie in Canada si Mexic.

"Rezervele financiare ridicate, precum si productia de titei in crestere ne obliga sa ne extindem operatiunile de rafinare in Europa si Statele Unite", a declarat presedintele LukOil pentru Europa, Ralif Safin. El a adaugat ca dependenta companiei de exporturile de titei este ingrijoratoare.

In plus, compania ar putea prelua lantul austriac de statii de distributie Avanti si intentioneaza sa achizitioneze rafinaria Novi Sad din Iugoslavia, dupa ce a cumparat rafinarii in Bulgaria, Romania si Ucraina.

La randul sau, compania Gazprom a achizitionat, luna trecuta, prin intermediul unor firme afiliate, un pachet de 50% din actiunile Borsodchem din Ungaria.

De asemenea, Gazprom detine indirect o parte din actiunile grupului petrochimic TVK. Compania Itera, afiliata a Gazprom, a incheiat saptamana trecuta un acord cu firma spaniola Union Fenosa pentru a participa impreuna la licitatiile organizate pentru privatizarile de pe piata de electricitate din Europa de Est.

Alte firme din Rusia se afla in plin proces de extindere. Slavneft si Rosneft detin impreuna o retea de benzinarii in Bulgaria si Romania, in timp ce Nafta Moscow administreaza o retea in Finlanda. La randul sau, Tyumen Oil detine doua rafinarii si un lant de statii de desfacere in Ucraina.

Marile companii petroliere din Rusia gasesc piata interna neatractiva. Preturile ridicate la petrol au generat, in 2000, venituri de 16 miliarde de dolari, dar sumele estimate pentru acest an sunt de numai 11 miliarde de dolari.

"Numarul activelor din Rusia care ar putea atrage investitiile acestor companii este limitat', a apreciat Dimitri Avdeev, analist la United Financial Group din Moscova. De asemenea, pretul la petrol din Rusia este mai scazut decat pretul mondial, iar companiilor intampina dificultati in obtinerea profiturilor.

Analistii se intreaba daca aceste achizitii au la baza o strategie. Jonathan Stern, analist la Gas Strategies considera ca Gazprom ar trebui sa se concentreze pe dezvoltarea operatiunilor de productie.

"Privatizarile firmelor de utilitati publice din Europa sunt costisitoare, iar Gazprom nu este o companie bogata", a afirmat Stern. El a adaugat ca un proiect in care Gazprom ar trebui sa se implice mai mult este constructia gazoductului Blue Stream, catre Turcia, si mai putin in achizitii costisitoare, care sunt pur speculative.

Planurile de extindere in Statele Unite prezinta un grad scazut de fezabilitate, a declarat, la randul sau, Avdeev. El s-a referit, de asemenea, la pretul ridicat al acestor achizitii, dar a indicat ca principala problema a companiilor ruse este chiar tara de provenienta, avand in vedere ca firmele din Rusia nu sunt deloc populare in Occident.

Din aceasta cauza, LukOil comercializeaza petrol pe piata americana sub marca Getty Petroleum si depune eforturi pentru a nu fi perceputa ca o companie rusa. Majoritatea achizitiilor realizate de companiile energetice din Rusia in exterior au loc sub nume diferite.

Extinderea acestor companii nu este agreata de statele din Europa Centrala si de Est. In Polonia si Cehia, LukOil a fost impiedicata sa participe la privatizarea rafinariilor.

In Ungaria, achizitionarea companiei BorsodChem a determinat guvernul sa modifice regulamentul de preluare a companiilor. Compania energetica MOL din Ungaria si PKN Orlen din Polonia au format o alianta, cu scopul de a inlatura din competitie ofertele companiei ruse in privatizari din domeniu.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels