Companii

ZF TOP TRANZACŢII 2015: Piaţa începe să se dezmorţească, dar ca să prindă viaţă trebuie să vină investitorii strategici. Vin doi-trei ani buni în piaţa de fuziuni şi achiziţii. Agrobusinessul şi sectorul financiar vor fi vedetele

Foto: Marius Dumbrăveanu

Foto: Marius Dumbrăveanu

Autor: Roxana Rosu, Sebastian Tănase

01.04.2015, 00:08 806

Piaţa de fuziuni şi achiziţii, estimată la aproape 4 mld. euro în ultimul an, intră într-o perioadă dinamică după mai mulţi ani de li­niş­te, efervescenţă generată pe de o parte de achiziţiile unor fonduri de investiţii, exit-urile altora, dar şi de consolidările care vor avea loc în anumite sectoare.

„Oportunităţile vin din mai multe direcţii: fonduri care trebuie să iasă, antreprenori care vor să-şi marcheze o parte din valoarea creată până acum sau au parteneri care vor să iasă, după mulţi ani de linişte. Vor veni doi-trei ani buni“, a spus Laurenţiu Ispir, investment director al companiei de investiţii Oresa Ventures.

Actorii din piaţa de M&A au simiţit încă din 2014 cum activitatea de fuziuni şi achiziţii şi-a revenit, iar valoarea cumulată a deal-urilor s-a dublat comparativ cu 2013. Cel mai dinamic sector a fost cel al imobiliarelor, dar şi în IT au venit mulţi investitori.  

„Anul acesta vrem să facem o tranzacţie nouă şi una de portofoliu, în condiţiile în care economia îşi revine şi există mai mult interes pentru capital. Ceea ce ne interesează este să investim în potenţialul de dezvoltare.  Sunt mai multe proiecte faţă de acum un an. Domeniile noastre de interes sunt retail, distribuţie. Avem câteva oportunităţi la care ne uităm“, a spus Dan Făr­că­şanu, investment director al fondului de investiţii Resource Partners, care are în portofoliu centrele World Class.

El a fost prezent la evenimentul ZF TOP TRANZACŢII organizat în par­teneriat cu PwC, DLA Piper, Po­po­vici Niţu & Asociaţii, Mitel & Asociaţii.

Sectorul financiar va fi în conti­nua­re bogat în tranzacţii, atât pe segmentul creditelor neperformante, cât şi din punctul de vedere al achiziţiei de bănci. „Preluarea Volksbank a fost cea mai mare tranzacţie din România în 2014 din punctul de vedere al achiziţiei de active, iar după finalizarea acestei preluări suntem interesaţi de noi achi­ziţii“, a spus Omer Tetik, CEO al Băn­cii Tran­silvania.

De cealaltă parte, vânzările de credite neperformante de anul acesta le-ar putea depăşi pe cele din 2014, estimea­ză Jonathan Wheatley, Director, Eu­ropean Advisory Portfolio Group, PwC CEE. „Anul acesta vor fi tran­zacţii de peste 2 miliarde de euro de credite

neperformante pentru că BNR pune presiune ca băncile să îşi restructureze balanţele, ceea ce măreşte lichidităţile valabile.“

Avocatul Silviu Stoica, asociat în cadrul firmei de avocatură Popovici Niţu & Asociaţii, spune că o altă zonă cu potenţial este agrobusinessul, industria aflându-se acum într-o perioadă de consolidare, activi fiind jucători spa­nioli, olandezi, italieni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO