Companii

Zimbru adulmeca inca o fabrica de bere

10.12.2001, 00:00 113



Conducerea societatii SIL Prodinvest Targu Ocna, care vara trecuta a preluat fabrica de bere Zimbru din Iasi, intentioneaza sa-si extinda activitatea in acest domeniu si sa mai achizitioneze inca un producator de bere din zona Moldovei.

In aceasta zona mai activeaza patru fabrici de bere Bermas Suceava, Martens Galati, Zimca si Cozla, ambele din Piatra Neamt.

Vasile Diacon, director National Bere Holding Iasi, din care face parte si Zimbru, spune ca piata berii din Romania va continua sa se restructureze cu repeziciune prin fuziuni, dar si prin unele disparitii.

"Cei mici nu au sanse de supravietuire in aceasta competitie extrem de dura", a adaugat Diacon.

Dupa preluarea sa, Zimbru Iasi a urcat in luna septembrie de pe locul zece pe locul sase in topul producatorilor nationali de bere.

In primele 10 luni ale anului, producatorul iesean a avut o cifra de afaceri de 185 mld. lei, aceasta urmand sa creasca pana la finele lui 2001 pana la 210 mld. lei.

SIL Prodinvest Targu Ocna detine in prezent 91,3% din capitalul social al fabricii iesene, restul actiunilor (8,2%) apartinand unor salariati ai unitatii.

"Investitiile care s-au facut in ultimile luni s-au ridicat la aproximativ 80 mld. lei. A fost achizitionata o linie de imbuteliere de tip Krones, fapt ce a permis cresterea capacitatii la 30.000 de sticle pe ora. De asemenea, s-au realizat investitii in fabrica de malt, intregul proces fiind asistat de calculatoare", a declarat Vasile Diacon, director National Bere Holding Iasi.

Pe de alta parte, au fost cumparate 12 masini Peugeot Boxer necesare in procesul de distributie a berii.

Pentru 2002 se preconizeaza alte investitii in valoare de cateva zeci de miliarde de lei, urmarindu-se in principal achizitionarea unui filtru de ultima generatie cu lumanari socotit ca fiind o componenta esentiala in procesul tehnologic de fabricatie a berii.

"Cine va face investitii majore va merge mai departe, pentru ca in lipsa investitiilor productivitatea ramane scazuta, iar costurile sunt foarte mari. Cei care isi vor reinvesti profiturile vor face un pas inainte si pot sa incerce sa tina piept elanului marilor grupuri care patrund pe piata romaneasca", a precizat Vasile Diacon.

Anul acesta, Zimbru Iasi a reusit sa vanda cateva sute de mii de hectolitri de bere, cele mai bune luni fiind iulie si august, cand s-au vandut cu 10 mii hl mai mult ca in anii anteriori.

Directorul Vasile Diacon sustine ca firma pe care o conduce are unele probleme legate de distributia berii in "fieful" sau din Moldova, din cauza drumurilor impracticabile din aceasta perioada, in urma caderilor abundente de zapada.

La Iasi se produc marcile de bere Premium Pils, Cascada, Extra Bitter, Blitz (adresata in special consumatorilor cu venituri reduse), precum si berea la KEG pentru dozatoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels