Eveniment

A doua încercare de reformă în sănătate: spitalele sunt primele vizate de schimbări

A doua încercare de reformă în sănătate: spitalele sunt primele vizate de schimbări

Spitalele publice vor putea să obţină venituri din contracte încheiate atât cu asigurători publici, cât şi privaţi

Autor: Ioana David

09.04.2012, 00:03 575

Noua lege a sănătăţii va începe cu un ca­pitol dedicat spitalelor, segment care con­sumă cele mai multe resurse din domeniul sanitar şi care are la dispoziţie fonduri de aproximativ 7 mld. lei (1,6 mld. euro).

Ministerul Sănătăţii a postat vineri pe site-ul propriu un prim capitol din viitoa­rea lege a sănătăţii, formă care a rezultat din discuţiile oficialilor instituţiei cu actorii din sistemul sanitar şi care urmează să fie finalizată în perioada următoare.

Documentul apare la aproape trei luni de a momentul la care autorităţile au retras din dezbatere un alt proiect de lege din domeniul sănătăţii, la presiunea oamenilor.

Precedentul proiect, care propunea ce­darea de către stat a administrării celor 4 miliarde de euro care sunt strânşi anual la Casa de Asigurări de Sănătate către firme de asigurări private, a plecat de la con­si­lierii preşedintelui Traian Băsescu şi a fost învăluit timp de mai multe luni în mister.

Ministerul i-a chemat de această dată la consultări pe toţi actorii din sistemul sa­niar şi au pus pe site o variantă inter­me­diară.

"Titlul referitor la organizarea şi func­ţionarea spitalelor are drept scop intro­du­cerea conceptului de autoguvernare a spitalului prin creşterea libertăţii mana­ge­riale", au spus reprezentanţii Ministe­rului Sănătăţii.

Ce propuneri de schimbări în spitale sunt formulate

Criticile la adresa calităţii serviciilor medicale în special de la nivelul spitalelor s-au înmulţit în ultima perioadă, iar ministerul propune ca soluţie posibilitatea reorganizării acestora în fundaţii şi scoatea lor de sub tutela statului astfel încât, printr-o mare autonomie pentru echipa de con­ducere, ar putea să angajeze oa­meni noi, mai bine pregătiţi, şi să remunereze personalul fără a se supune "rigorilor bugetare". Întrebarea este de unde vor veni aceşti bani în plus.

"Spitalele se organizează şi funcţio­nează, în funcţie de regimul proprietăţii, în: spitale publice (organizate ca instituţii publice sau fundaţii, aflate în adminis­tra­rea Ministerului Sănătăţii, a ministerelor cu reţea sanitară proprie, a universităţilor de medicină şi farmacie şi a autorităţilor publice locale), spitale private (organizate ca persoane juridice de drept privat), spitale publice cu structuri în care se des­fă­şoa­ră activitate privată", se arată în docu­mentul de pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

De asemenea, spitalele publice vor putea să obţină venituri din contracte încheiate atât cu asigurători publici, cât şi privaţi.

Spitalele consumă 38% din banii CNAS

În ultimii doi ani, fondurile alocate spi­talelor au avut scăderi, însă cu toate acestea sumele sunt semnificativ mai mari com­­parativ cu nivelul anului 2006, spre exem­plu. Dacă în 2006 spitalele bene­ficiau de aproape 5 mld. lei (1,4 mld. euro), anul trecut spitalele aveau la dispoziţie 7 mld. lei (1,6 mld. euro), potrivit datelor prezentate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Cheltuielile cu spitalele reprezintă 38% din totalul cheltuielilor CNAS, ur­mate de medicamente care au un procent de 36%. Totodată, cheltuielile cu medicina primară (medicii de familie) reprezintă numai 6%.

"Am solicitat reprezentanţilor spita­lelor publice şi private să analizeze textul documentului şi să facă propuneri de completare sau modificare a acestuia până miercuri 11 aprilie", a spus Vasile Cepoi, secretar de stat în cadrul Minis­terului Sănătăţii.

În România există aproximativ 460 de spitale (atât de stat, cât şi private), iar din­tre acestea 22 sunt private (de dimensiuni mari şi medii).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels