Eveniment

Analiză ZF. Surpriza din buget: derapajul este mai mare la cheltuieli decât la venituri. Statul a cheltuit cu 17 mld. lei mai mult pe primele cinci luni faţă de cât s-a angajat. Veniturile nerealizate sunt de 6 mld. lei. Deficitul suplimentar de 23 mld. lei provine în proporţie de 75% din depăşirea cheltuielilor

Analiză ZF. Surpriza din buget: derapajul este mai mare...

Autor: Răzvan Botea

21.07.2023, 00:08 7104

La o analiză a execuţiei bugetare la cinci luni, reiese că de fapt deficitul bugetar este mai mare în primul rând din cauza depăşirii cheltuielilor, şi nu atât de mult pentru că nu s-au realizat veniturile. Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 15%, faţă de 5%, cât era planificarea, iar subvenţiile cresc cu 84%, în loc să scadă cu 26%, cât era prevăzut în buget.

Derapajul de la cheltuieli este de 17 mld. lei faţă de programarea iniţială, arată analiza execuţiei bugetare la cinci luni din an, prin comparaţie cu bugetarea de la început de an. Practic, dacă s-ar fi cheltuit în parametri, creşterea deficitului bugetar faţă de cel asumat ar fi fost minoră, cu doar 7 mld. lei, adică nivelul nerealizării venitu­rilor.

Cu toate acestea, discuţiile din ultima vreme referitoare la aducerea bugetului pe linia de plutire se referă numai la majo­rări de taxe, pentru creşterea veniturilor. Datele publice arată însă că, dacă s-ar corecta derapajul de la cheltuieli şi s-ar aduce în programările de la început de an, iar veniturile ar continua tendinţa din primele cinci luni, atunci ar rămâne de acoperit circa 17 mld. lei  la final de 2023 (1% din PIB), pentru a rămâne în ţinta de deficit de 4,4% din PIB.

„Înainte de a vorbi de tăieri de cheltuieli esenţiale sau de creşterea veniturilor prin măsuri extreme, cum ar fi ma­jorări de taxe sau decizii de impunere contestabile, conso­li­da­rea fiscal-bugetară trebuie să înceapă cu elaborarea unui buget realist, să continue cu eficientizarea cheltuielilor şi, în paralel, cu măsurile necesare pentru reducerea evaziunii fiscale şi pentru creşterea conformării voluntare“, este de părere Vlad Boeriu, parte­ner coordonator servicii fiscale şi juridice la Deloitte România.

Veniturile bugetului statului erau programate să crească cu 14% în 2023. La cinci luni din an, însă, creşterea este de numai 10%. În aceeaşi vreme, cheltuielile ar fi trebuit să crească cu numai 10% pe tot anul 2023, dar, în perioada amintită, au crescut cu 17%, în condiţiile în care cele mai multe cheltuieli se lasă pe final de an. În consecinţă, deficitul bugetar la cinci luni din an deja a ajuns la 2,3% din PIB la cinci luni din an şi, dacă se continuă tendinţa, trece peste deficitul bugetar de anul trecut de 5,7% din PIB, în loc să scadă.



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO