Eveniment

Anuarul ZF „Cum va arăta România în 2015“. Cum credeţi voi, cititorii ZF, că va arăta economia României în 2015?

Anuarul ZF „Cum va arăta România în 2015“

Autor: Adelina Mihai

27.02.2011, 23:50 79

Ziarul Financiar lansează astăzi anuarul "România 2015", caretrece în revistă prognozele făcute de analişti, oameni de afaceri,consultanţi şi manageri din peste 20 de sectoare de activitate cuprivire la evoluţia pieţei în următorii 4-5 ani. Câte maşini se vorvinde, care va fi salariul mediu pe economie, cu cât vor creşteexporturile, cât va costa un apartament, care va fi preţulbenzinei, câţi elevi şi studenţi vor învăţa în şcoli private în2015 sunt doar câteva dintre întrebările la care au răspunsjurnaliştii ZF după discuţiile cu specialiştii din fiecarepiaţă.

România 2015 vine ca o urmare a unui alt proiect lansat de ZF înurmă cu şase ani. În 2004 ZF a publicat suplimentul "România 2010",un studiu prin care o mare parte dintre oamenii care au răspuns şiîn anuarul realizat anul acesta şi-au imaginat cum va evoluaindustria lor în 6 ani. Privind la răspunsurile date în urmă cuşase ani, se constată că multe prognoze au fost îndeplinite şichiar depăşite, însă adesea evoluţiile au fost diferite faţă deceea ce se aştepta. Spre exemplu, în 2004 nimeni nu se aştepta la ocriză economică de o asemenea amploare, la creşterea accelerată aPIB-ului şi a investiţiilor străine din perioada 2005- 2008 sau lacreşterea investiţiilor în domeniul energiei eoliene. Pe de altăparte, specialiştii chestionaţi de ZF în 2004 au prevăzut corect căactivele fondurilor mutuale vor ajunge în 2010 la nivelul de unmiliard de euro, faţă de 100 de milioane de euro în 2004 (înrealitate au ajuns la 1,3 mld. euro), că vânzările de medicamentevor atinge pragul de 2,2 mld. euro, de trei ori mai mult decât în2004 (ceea ce s-a şi întâmplat) şi că va apărea televiziuneadigitală prin cablu, toţi marii operatori oferind în prezent acestserviciu.

Printre cele mai greşite prognoze realizate în 2004 au fost celelegate de evoluţia numărului de bănci, întrucât se prevedea oînjumătăţire a numărului de bănci (pe atunci în sistem fiind 40 debănci), ca urmare a fuziunilor şi achiziţiilor. În realitate,numărul băncilor s-a menţinut sau chiar a crescut (până la 41 debănci). Printre alte previziuni greşite s-au mai aflat şi ipotezeleconform cărora maşinile cu hidrogen vor fi o prezenţă obişnuită (înrealitate numărul lor fiind foarte redus) sau că reţeaua deautostrăzi va ajunge la 900 - 1.500 km (în prezent ajungând la 300km, avansul faţă de 2004 fiind doar de 100 km).

"România 2015" include previziuni pentru macroeconomie şi pentrumajoritatea sectoarelor economice: bănci, asigurări, bursă, energieelectrică, petrol şi gaze, industria farmaceutică, industriaalimentară, bunuri de larg consum, retail, construcţii şiimobiliare, auto, turism, telecom, industrie, resurse umane,avocatură şi educaţie privată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO