Eveniment

Aproximativ 1.000 de oameni în Piaţa Universităţii in a 12-a zi de proteste in Bucuresti

Aproximativ 200 de persoane protestează în Piaţa Universităţii, 1.500 la nivel naţional

Autor: Social@Mediafax

24.01.2012, 19:07 435

Aproximativ o mie de oameni au protestat, marţi seară, în Piaţa Universităţii, aproape jumătate dintre ei, cei mai vizibili şi mai vocali, fiind un grup de suporteri ai echipelor de fotbal.

Până la sosirea suporterilor în piaţă, manifestaţia de marţi - a douăsprezecea zi de proteste - nu arăta cu nimic diferit faţă de zilele precedente, nici ca număr de participanţi, nici ca sloganuri.

Ca şi în serile anterioare, protestatarii erau împărţiţi în două grupuri, unii la fântâna de la Arhitectură şi alţii pe treptele Teatrului Naţional.

În jurul orei 19.00, grupul de aproximativ 300 - 400 de suporteri a ajuns în piaţă, aşezându-se în apropierea intrării în Facultatea de Geologie. Ajunşi în piaţă, suporterii şi-au desfăşurat bannerele şi au pornit câteva portavoci mai puternice decât cele folosite de protestatarii din imediata lor apropiere.

Pe bannerele suporterilor se puteau citi mesaje precum "Suporteri, nu infractori", "Paşnici, apolitici, uniţi" sau "România pentru România".

Pe lângă bannere, suporterii, care s-au urcat rapid pe chioşcurile de ziare din zonă, au adus şi drapele naţionale pe care le-au fluturat pe fondul scandărilor în ritm de peluză la adresa clasei politice în general şi a actualei conduceri în special.

Suporterii au scandat însă şi mesaje prin care condamnau adoptarea legii privind combaterea violenţei în sport, dar şi unele mesaje împotriva Jandarmeriei.

Până la sosirea suporterilor în Piaţa Universităţii, prezenţa jandarmilor a fost una discretă. La apariţia acestora însă câteva grupe de jandarmi echipaţi cu protecţii de corp, căşti, bastoane, scuturi sau tuburi de gaze lacrimongene au apărut în zona fântânii, rămânând totuşi la o distanţă rezonabilă faţă de grupul de ultraşi.

Scandările grupului compact de suporteri acoperă clar vocile celorlalţi aproximativ 200 de manifestanţi din apropiere de fântână, astfel că aceştia scandează doar în pauzele făcute de ceilalţi.

Cele două grupuri distincte de la fântână - tinerii care s-au aflat aproape seară de seară în ultimele zile în Piaţa Universităţii, pe de o parte şi suporterii veniţi pentru a doua oară în mod organizat şi asumat în piaţă, pe de altă parte, nu s-au amestecat, ele fiind clar delimitate.

Suporterii au mai venit în mod organizat şi asumat, în Piaţa Universităţii, şi joi, 19 ianuarie. Manifestaţia spontană a escaladat, membri ai galeriilor sportivilor şi alţi tineri provocând acte de huliganism, ceea ce a determinat intrarea în forţă a jandarmilor.

Andrei Florin, membru al Asociaţiei Suporterilor Români (ASR) a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că ultraşii au participat încă din prima zi la protestele din Piaţa Universităţii. El a exclus varianta potrivit căreia ultraşii au fost cei care au provocat violenţele şi a susţinut că acuzele aduse din partea reprezentanţilor Jandarmeriei sunt nişte invenţii menite să-i discrediteze.

Concomitent cu protestul spontan din Piaţa Universităţii, ajuns în a douăsprezecea zi, marţi a avut loc în Piaţa Victoriei un miting organizat de Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate, în Rezervă şi în Retragere, urmat de un marş de protest până la sediul TVR. Ulterior, unii dintre participanţii la miting au plecat spre Piaţa Universităţii.

În Bucureşti şi în mai multe oraşe din ţară, mii de manifestanţi au ieşit în stradă timp de 12 zile, cerând demisia preşedintelui Traian Băsescu, a întregului Guvern şi alegeri anticipate. Acţiunile de protest au început vineri 13 ianuarie, la trei zile după ce Raed Arafat şi-a anunţat demisia, şi au continuat chiar şi după revenirea acestuia, marţi 17 ianuarie, în funcţia de subsecretar de stat la Ministerul Sănătăţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO