Eveniment

Armata română cumpără F-35, cel mai performant avion de luptă din lume, dar şi cel mai scump - în medie 120 de milioane de dolari bucata. România are în dotare, în prezent, 17 avioane de luptă F–16 achiziţionate din Portugalia la mâna a doua

Potrivit deciziei Pentagonului, doar ţările care au în dotare F-16 pot cumpăra F-35.

Potrivit deciziei Pentagonului, doar ţările care au în dotare F-16 pot cumpăra F-35.

Autor: Iulian Anghel

12.04.2023, 11:00 1594

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a decis marţi că România va achiziţiona avionul american de luptă F-35, cel mai performant avion militar din lume, al cărui cost este însă pe măsură: în funcţie de dotări, costul unui singur aparat este între 100 şi 150 de milioane de dolari.

Polonia a comandat deja 32 de aparate F-35 pentru care va plăti 5 miliarde de euro, adică 156 de milioane de euro bucata.

CSAT a decis doar intenţia de a achiziţiona acest aparat de generaţia a cincea, nu şi numărul aparatelor care ar putea fi achiziţionate. F-35 este un aparat invizibil pe radar. Viteza lui de zbor atinge 2.000 de kilometri pe oră, dublu cât viteza sunetului.

Este conceput de Lockheed Martin, dar multe alte ţări au participat financiar la realizarea lui: Marea Britanie, Canada, Italia, Olanda, Norvegia, Danemarca, Turcia.  Costul proiectului pentru conceperea F-35 a ajuns la 30 de miliarde de dolari, transmitea în urmă cu câteva luni agenţia de presă Reuters, citând surse de la Pentagon. Iulian Anghel

Turcia a fost exclusă din program după ce a achiziţionat sisteme antirachetă de la Federaţia Rusă, considerate incompatibile cu sistemul de apărare colectiv al NATO. Aşa că Turcia şi-a lansat marţi primul ei portavion, dar cu drone, pentru că, dacă americanii nu le mai livrează avioane, iar ei nu ştiu să le fabrice, le-au rămas dronele la care sunt pricepuţi. România are în dotare în prezent 17 avioane de luptă F–16 achiziţionate din Portugalia la mâna a doua. A mai comandat 32 de astfel de aparate din Norvegia care nu au ajuns în ţară - un cost total de aproximativ un miliard de euro pentru avioanele F-16. Şi Portugalia şi Norvegia au comandat F–35 pentru a-şi înlocui flota.  Pentru România, Mig-urile sunt de dat la programul rabla pentru avioane, dar nici F-16 la mâna a doua nu au o durată de viaţă mai lungă de 10 ani, aşa că România trebuie să găsească o soluţie, iar CSAT a decis să cumpere F-35, noi, chiar dacă sunt scumpe.

Cum lista de aşteptare pentru F -35 este lungă, România nu va primi astfel de avioane înainte de 2030, cel mai probabil. Potrivit deciziei Pentagonului, doar ţările care au în dotare F-16 pot cumpăra F-35.