Eveniment

Aurelian Dochia, analist economic: Majorarea salariilor nu se poate face acum decât sacrificând investiţiile

Aurelian Dochia, analist economic: Majorarea salariilor nu se poate face acum decât sacrificând investiţiile

Autor: Iulian Anghel

31.01.2012, 19:00 295

Analistul economic Aurelian Dochia crede că, dacă Guvernul ar încerca să majoreze salariile şi pensiile în următoarele luni, acest lucru nu s-ar putea face decât sacrificând investiţiile.

El remarcă o contradicţie între ceea ce anunţa duminică seară preşedintele Traian Băsescu, anume o revizuire în jos a ţintei de creştere economică la 1,5% şi reluarea ideii creşterii salariilor şi a pensiilor, doar o zi mai târziu, de către partidul de guvernământ, PDL.

"Este o contradicţie, dar este an electoral, sunt manifestaţii în stradă. Dacă luăm partea bună a anunţului, problema se pune, deocamdată, în termeni de <dacă va fi posibil>. Dacă nu, sunt riscuri mari de derapaje, din păcare prezente în toate campaniile electorale. Având acordul cu FMI, în cazul României, nu se pune cred problema majorării deficitului bugetar fixat şi aşa foarte strâns la 1,9% din PIB, ci mai degrabă a restructurării cheltuielilor. Dacă nu apar surse noi şi este greu să apară în condiţiile în care creşterea prognozată oficial (în jur de 2% - n.n.)va fi greu de atins, atunci vor fi luaţi bani de la investiţii şi daţi pentru salarii, ceea ce ar fi un mare păcat."

Dochia remarcă faptul că şi aici este o contradicţie: pentru că Guvernul îşi propune să creeze locuri de muncă, dar ar putea tăia din investiţii, adică chiar din acele cheltuieli care pot crea locuri de muncă şi creştere economică.

Premierul Emil Boc a temperat cererile partidului său de majorare a salariilor şi pensiilor cu aproximativ 5%, afirmând că nu poate promite nimic până nu vede datele economice din prima parte a anului. El spune că Guvernul nu va da drumul la pomeni electorale pentru că nu vrea să strice tot ce a clădit până acum.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO