Eveniment

Avertisment: În curând, numărul de noi infectări cu Covid-19 îl va depăşi pe cel al noilor vaccinaţi. România a ajuns pe penultimul loc, în faţa Bulgariei, ca procent din populaţie vaccinată

Avertisment: În curând, numărul de noi infectări cu...

Autor: Georgiana Mihalache

16.09.2021, 00:04 1323

Ritmul slab de vaccinare în plin val patru aduce numărul de persoane nou confirmate în fiecare zi aproape de jumătate dintre persoanele vaccinate zilnic În curând, în acest ritm, numărul de persoane nou vaccinate va fi mai redus decât cel al persoanelor nou-infectate cu Covid-19.

Noile cazuri de infectare cu COVID-19 au crescut de la o zi la alta până la peste 4.000 de români raportaţi ieri, însă vaccinarea nu ţine pa­sul cu situaţia sanitară din ce în ce mai greu de con­trolat.

Astfel, datele oficiale arată că zilnic se vaccinează între 8.000 – 10.000 de oameni, fără variaţii semnificative în sus, în timp ce numărul persoanelor nou infectate are un ritm mult mai rapid de creştere, dublându-se chiar marţi faţă de luni, până la aproape 4.000 de cazuri noi.

În plus, a fost declarată transmi­tere comunitară susţinută la nivel naţional a variantei delta, mult mai contagioasă, care provoacă forme mai grave ale bolii. La nivelul judeţelor, în cazul celor cu cea mai mică rată de vaccinare, incidenţa cazurilor de infectare cu COVID la mia de locuitori în ultimele două săptămâni a trecut de 1 la mie, cum este cazul judeţului Suceava, cu doar 16% din populaţie vaccinată, Giurgiu, cu 17% din populaţie vaccinată sau Botoşani, cu 18% din populaţie imunizată.

La polul opus, nici judeţele cu rate mari de vac­cinare nu sunt ocolite de noile infectări, cum este Bucureşti, cu 43% din populaţie vaccinată, unde înci­denţa noilor cazuri este de 1,8 la mie, Cluj, unde 40% din populaţie e vacci­nată,  dar judeţul are o incidenţă de 1,6 la mie. „Situaţia este explicată, în primul rând, de faptul că varianta delta a devenit dominantă, inclusiv în Ro­mânia şi, de asemenea unul din doi români nu are niciun fel de protecţie faţă de această boală, în sensul că nu au fost nici vaccinaţi şi nu au trecut prin boală, nu au istoric de trecere prin boală”, a spus Valeriu Gheor­ghiţă, coordonatorul campa­niei de vaccinare, într-o conferinţă de presă.

Totuşi, în ultimele luni numărul de vaccinări zilnice a scăzut constant, după un start bun al vaccinării, când listele de aşteptare numărau mii de oameni. România a ajuns astfel pe penultimul loc, în faţa Bulgariei, ca procent din populaţie vaccinată.

România a raportat ieri 4.004 noi pacienţi infectaţi cu COVID-19, iar situaţia sanitară este complicată şi în ceea ce priveşte pacienţii cu forme grave. Numărul pacienţilor internaţi la terapie intensivă a ajuns la 675 de oameni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO