Eveniment

Bancile ar putea transfera portofoliul de credite in strainatate

21.09.2005, 18:52 17

Bancile comerciale vor fi obligate sa adopte masuri pentru a reduce efectele restrictionarii creditului in valuta de catre banca centrala, una dintre posibilitati fiind transferarea portofoliului de credite in strainatate, a declarat ieri presedintele Institutului Bancar Roman, Petru Rares.

"Bancile comerciale vor fi obligate sa reduca sau sa opreasca creditarea in valuta. In afara de CEC si BCR, pentru care creditul in valuta reprezinta o pondere redusa in portofoliu, celelalte banci trebuie sa adopte anumite masuri pentru a contracara efectele restrictionarii creditarii in valuta", a spus Rares, care ocupa si functia de senior country adviser pentru National Bank Of Greece in Romania (actionarii de la Banca Romaneasca).

BNR a publicat recent noi norme de creditare, care vor intra in vigoare la 26 septembrie. Reglementarile prevad ca bancile vor acorda imprumuturi in valuta in limita a cel mult 300% din fondurile proprii sau capitalul initial detinut de fiecare institutie de credit.

Procentul trebuie respectat atat la nivel individual, cat si la nivel consolidat, corespunzator activitatii desfasurate pe teritoriul Romaniei.

Rares a aratat ca subsidiarele locale ale bancilor straine ar putea sa isi transfere portofoliul de credite catre institutiile mama din strainatate, astfel ca vor iesi de sub incidenta normelor BNR. De asemenea, bancile subsidiare ar putea acorda credite in alte tari in care isi desfasoara activitatea grupul din care fac parte, in conditiile in care normele de creditare sunt mai flexibile.

"Subsidiara de aici va analiza dosarul si il va transmite spre finantare in alta tara, in care banca este prezenta. Aceasta masura va creste insa costul creditului si va reduce marjele de profit ale bancilor", a explicat bancherul.

In plus, acesta a aratat ca unele banci ar putea obtine finantari mai mari de la actionari, pentru a-si majora capitalul social, ceea ce va avea ca efect intarirea sistemului bancar, iar altele vor incerca sa convinga o parte din parteneri sa isi transforme contractele de credit in lei.

In opinia sa, limitarea creditelor in valuta acordate de banci va determina in perioada urmatoare o crestere a dobanzilor la depozitele in lei, deoarece bancile vor fi interesate sa atraga resurse pentru a putea acorda credite in lei.

"Incet, incet, limitarea creditului in valuta va produce reintoarcerea la leu, care va determina o crestere a dobanzilor care sa atraga depozitele in lei. In urmatoarele trei, patru sau cinci luni vom asista la o revenire a dobanzilor in lei", a mai spus Rares. Pe de alta parte, Rares a aratat ca, in timp ce Banca Nationala restrictioneaza creditarea in valuta a bancilor, "societatile nebancare zburda in creditul in valuta".

"Bancile sunt ingrijorate ca aceste societati nu sunt supravegheate si reglementate. Pe langa acestea, lipsa de adecvare a capitalului determina accidente de tip MTS Leasing", a continuat Rares.

Normele BNR contin si prevederi potrivit carora institutiile de credit care la data intrarii in vigoare inregistreaza depasiri ale procentului prevazut se vor incadra in limita intr-o perioada ce va fi stabilita de BNR, avand in vedere scadentele stabilite in contractele de credit valabile la 26 septembrie.

In termen de 30 de zile de la data aplicarii normelor, institutiile de credit vor transmite Directiei Supraveghere din BNR planul de actiuni, care urmeaza sa fie aprobat de banca centrala in vederea conformarii cu noile prevederi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels