Eveniment

Briefingul zilei de 07 decembrie 2023

Marian Preda, actual rector al Universităţii din Bucureşti şi fost decan al Facultăţii de Sociologie

Marian Preda, actual rector al Universităţii din Bucureşti şi fost decan al Facultăţii de Sociologie

08.12.2023, 00:05 76

Marian Preda câştigă încă un mandat la cârma Universităţii din Bucureşti

În Universitatea din Bucureşti, una dintre cele mai prestigioase din ţară şi a doua ca mărime, a avut loc în această săptămână o luptă pentru conducerea rectoratului universităţii. Marian Preda, actual rector şi fost decan al Facultăţii de Sociologie, l-a avut contracandidat pe Cristian Preda, fost decan al Facultăţii de Ştiinţe Politice. Primul a câştigat cu aproape 70% din voturile profesorilor şi studenţilor din Senatul Universităţii din Bucureşti.

 

Cristian Preda, fost decan al Facultăţii de Ştiinţe Politice, Universitatea din Bucureşti

Cristian Preda, fost decan al Facultăţii de Ştiinţe Politice, Universitatea din Bucureşti

» Salariile bugetarilor ar putea creşte în 2024 cu 5%. Profesorii ar putea beneficia de o creştere de 20%

Salariile profesorilor ar putea fi majorate anul viitor în două tranşe, potrivit unui proiect de ordonantă de urgentă apărut joi în spatiul public, respectiv cu 13% de la 1 ianuarie 2024 şi cu încă 7% în august, conform unui proiect de OUG publicat de Sindicatul Naţional Sport şi Tineret (SNST). De asemenea, ar urma să crească şi indemnizaţiile pentru demnitari şi salariile tuturor bugetarilor cu 5%.

 

» Guvernul ar putea modifica din nou regimul de impozitare al microîntreprinderilor

Guvernul ar putea modifica regimul de impozitare al microîntreprinderilor prin introducerea unei noi reguli cu privire la structura acţionariatului, conform unui draft de ordonantă de urgentă apărut joi în spaţiul public. Astfel, proiectul de OUG care aduce completări şi modificări la legea în vigoare prevede că microîntreprinderea trebuie să aibă „asociaţi/acţionari care nu deţin, în mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare.“

 

» Al doilea satelit românesc construit de elevi a ajuns pe orbită şi este operaţional

ROM-3, al doilea satelit românesc construit de elevi, a ajuns pe orbită şi este operaţional. Se deplasează cu o viteză de 27.500 km/oră, la o altitudine de 540 km, şi înconjoară planeta o dată la o oră si jumătate, conform Mediafax. Echipa Romspace, care a dus la capăt misiunea ROM-3, este compusă din elevii Filip Buşcu, David Ghiberdic, Alex Unteşu, Alesia Unteşu şi Alex Peticaru de la Liceul Internaţional de Informatică, cu participarea lui Alex Luchianov, student bursier la Massachusetts Institute of Technology, SUA. ROM-3 şi-a aşteptat rândul în deployer timp de 72 de ore, la temperaturi variind de la Ă40 până la -80 de grade Celsius.

 

» Sighiartău, vicepreşedinte PNL, cere ruperea coaliţiei: Conducerea PNL trebuie să-şi asume o decizie şoc

Vicepreşedintele PNL Robert Sighiartău cere retragerea miniştrilor PNL din Guvern şi implicit ruperea coaliţiei cu PSD. „Conducerea PNL trebuie să-şi asume o decizie şoc în relaţia cu PSD“, crede el, potrivit Mediafax. „Obiectivul, dacă mă întrebaţi pe mine, PNL pentru la anul este în primul rând să îşi recâştige electoratul pe care l-a pierdut în acest moment, pentru că se vede cu ochiul liber faptul că această alianţă cu PSD a dăunat PNL-ului, din mai multe motive“, a spus el.

 

» Bugetul mediu pentru cadouri de Crăciun pentru un copil este de 195 de lei

Bugetul mediu pentru cadoul unui copil în perioada sărbătorilor de iarnă se situează în jurul sumei de 195 de lei, indicând o preocupare echilibrată între a oferi cadouri de calitate şi menţinerea unui nivel financiar rezonabil, reiese dintr-un sondaj făcut de Clubul Copiilor, citat de Mediafax.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO