Eveniment

Briefingul zilei de 16 noiembrie 2023

Briefingul zilei de 16 noiembrie 2023
17.11.2023, 00:05 63

» România a alocat 0,46% din PIB pentru cercetare-dezvoltare în 2022

Cheltuielile pentru activităti de cercetare-dezvoltare s-au ridicat anul trecut în România la 6,4 miliarde lei, reprezentând 0,46% din PIB, din care 0,29% pentru sectorul privat şi 0,17% pentru cel public, arată datele INS. Din suma totală, 91,6%, adică 5,8 miliarde lei, au fost cheltuieli curente, cea mai mare parte din această sumă reprezentând salariile angajaţilor, şi 541,5 milioane lei cheltuieli de capital (respectiv 8,4%), în special achiziţii de echipamente şi aparatură.

 

» Sindicaliştii au ieşit în stradă din cauza Legii pensiilor

La protestul din Piaţa Victoriei au participat sindicalişti din Confederaţia Meridian, care reprezintă silvicultorii, ceferiştii, poliţiştii locali şi poliţiştii naţionali, militarii în rezervă şi personalul contractual, funcţionarii publici din MAPN, minerii, funcţionarii publici sau agricultorii. Sindicaliştii cer eliminarea mai multor articole incluse în proiectul legii privind sistemul public de pensii, care urmează să fie discutat în Camera Deputaţilor săptămâna viitoare.

 

» Ciolacu: În octombrie, colectarea a ajuns la un nivel record

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că în octombrie colectarea veniturilor a ajuns la un nivel record de 40 de miliarde de lei. „Vestea bună cu care începem este că ANAF a început să-şi facă treaba şi să colecteze aproape de ţinta impusă. În octombrie colectarea veniturilor a ajuns la un nivel record de 40 de miliarde de lei”, a declarat Marcel Ciolacu la începutul şedinţei de guvern de joi.

 

» Câciu: Negocierile pe revizuirea PNRR s-au încheiat

Negocierile pe revizuirea PNRR s-au încheiat, iar noul plan nu va conţine procentul care vizează sistemul public de pensii, a anunţat joi ministrul investiţiilor şi proiectelor europene, Adrian Câciu. „Acest plan revizuit include o finanţare suplimentară de 1,4 miliarde de euro pe capitolul RePowerEU care va fi parte integrantă din PNRR”, a declarat Adrian Câciu, conform Mediafax.

 

» Transport cu aproape 23 de tone de deşeuri de aluminiu din Slovenia, oprit la intrarea în România

Poliţiştii de frontieră din Satu Mare şi angajaţi ai Gărzii de Mediu au oprit în vamă un transport cu 22,9 tone de deşeuri de aluminiu, din Slovenia, pentru că firma care prelua marfa nu avea instalaţii pentru valorificarea deşeurilor. Poliţiştii de frontieră au cerut sprijin autorizat reprezentanţilor Gărzii Naţionale de Mediu, care au stabilit că bunurile transportate, în total 22.900 kilograme, nu pot intra pe teritoriul României pentru că nu sunt îndeplinite condiţiile legale.

 

» Guvernul a aprobat actele pentru autostrada Focşani – Bacău şi arumul expres Arad – Oradea

Guvernul a aprobat joi actele normative destinate realizării autostrăzii Focşani – Bacău şi drumului expres Arad – Oradea. Hotărârea vizează declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul suplimentar precum şi a imobilelor aflate în proprietate publică a statului sau a unităţilor administrativ- teritoriale, care sunt situate pe coridorul de expropriere al autostrăzii Focşani – Bacău.

 

» Nicolae Ciucă: Capitalul românesc a avut performanţe solide în 2022

„Capitalul românesc a avut performanţe solide în 2022, reuşind să se consolideze şi să contribuie la creşterea economică. O spune o statistică realizată de grupul Coface, care indică faptul că în top 500 companii mari din Europa Centrală şi de Est se află 60 de societăţi româneşti. Faţă de anul anterior analizat, numărul de companii româneşti din clasament l-a depăşit pe cel al Ungariei”, a scris Nicolae Ciucă pe Facebook.

 

» Trei firme de ridesharing au cauzat un prejudiciu de peste 52 mil. lei la bugetul de stat

Trei firme din Bucureşti şi Constanţa care activează pe piaţa de transport alternativ de persoane au cauzat un prejudiciu de peste 52 mil. lei la bugetul de stat, transmite ANAF. Potrivit sursei citate, vor fi sesizate organele de urmărire penală în vederea recuperării prejudiciului estimat cauzat bugetului de stat în cuantum de 52.060.388 de lei, pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale. „Acţiunile de control vor continua în perioada următoare, iar DGAF recomandă tuturor operatorilor economici să fiscalizeze veniturile obţinute din activităţile desfăşurate”, scrie un comunicat al ANAF.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO