Eveniment

Business Magazin. Cine este Tudor Postolache, care a absolvit facultatea de Drept, dar care a ajuns director operaţional la Amber Studio, unul dintre cei mai mari dezvoltatori români de jocuri video

Autor: Alexandra Cepăreanu

06.01.2024, 16:00 256

Inteligenţa artificială şi-a făcut loc în mai toate domeniile şi sectoarele industriale în ultimii ani, iar cel al jocurilor video nu a scăpat neatins de această revoluţie tehnologică. Astfel, integrarea AI-ului subliniază o transformare fundamentală în modul în care jocurile sunt create dar şi experimentate. Cum schimbă integrarea AI-ului „regulile jocului” şi în ce zonă poate aduce mai multă valoare această tehnologie – în procesele de producţie sau în experienţa utilizatorilor?

Nu putem vorbi de trenduri în 2023 fără a menţiona AI (artificial intelligence). Această tehnologie va avea cu siguranţă un impact asupra felului în care lucrăm şi este o posibilitate bună ca AI-ul să crească volumul de conţinut pe care dezvoltatorii de jocuri video îl pot livra. În special tehnologia AI câştigă din ce în ce mai mult teren, fiind folosită tot mai mult pentru a îmbunătăţi experienţa jucătorilor prin personalizarea jocurilor, crearea de personaje non-player (NPC) mai realiste şi adaptarea dificultăţii jocurilor la abilităţile jucătorilor”, a spus pentru Business Magazin Tudor Postolache, Chief Operating Officer (COO) în cadrul Amber Studio, dezvoltator român de jocuri video, cu afaceri de 45 mil. dolari în 2022 – plus 52%.

El a transmis că AI-ul va avea clar o influenţă majoră în sectorul de gaming, dar încă rămâne de văzut în ce fel, mai exact. „Pe lângă impactul direct asupra utilizatorului final, AI-ul are potenţialul de a schimba şi felul în care sunt construite liniile de producţie în acest domeniu”, a mai spus COO-ul Amber.

De asemenea, industria jocurilor video este una foarte dinamică în care trendurile pot evolua rapid în funcţie de inovaţiile tehnologice, preferinţele consumatorilor şi alte influenţe externe, a mai punctat Tudor Postolache. Astfel, pentru a putea ţine pasul cu trendurile şi preferinţele pieţei industria dezvoltatoare de jocuri video trebuie să fie atentă la toate tehnologiile noi şi să încerce să le integreze şi să se ajute de ele pentru a putea fi inovativi. „Spre exemplu, tehnologiile de VR (virtual reality) şi AR (augmented reality) devin din ce în ce mai accesibile şi mai populare. Jocurile şi experienţele VR au început să ofere o imersiune extraordinară, iar AR este integrată în mai multe jocuri. Continuă să crească popularitatea serviciilor de cloud gaming. Serviciile de streaming lansate de cele mai renumite companii din industrie, precum Microsoft, PlayStation sau Nvidia, permit jucătorilor să acceseze şi să joace jocuri complexe pe dispozitivele lor, fără a fi necesare configuraţii hardware puternice. În plus, industria jocurilor se mişcă către o mai mare diversitate şi reprezentare a grupurilor subreprezentate, inclusiv în ceea ce priveşte genul, etnia şi orientarea sexuală, atât în jocuri, cât şi în echipele de dezvoltare.

Cum schimbă integrarea AI-ului „regulile jocului” şi în ce zonă poate aduce mai multă valoare această tehnologie

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO