Eveniment

Casuneanu, Locic si Costiniu, in arest. Azi se judeca recursul

11.04.2010, 23:08 37

Oamenii de afaceri Costel Casuneanu si Marius Locic, precum sijudecatorul Florin Costiniu au fost arestati in acest week-endpentru 29 de zile, arestarea lui Costiniu reprezentand primul cazin care un judecator de la Inalta Curte de Casatie si Justitie estearestat.

Cei trei sunt anchetati in cazul senatorului Catalin Voicu,acuzat la randul sau de trafic de influenta, fals in inscrisuri,fals intelectual si fapte de coruptie. Cei trei au fost audiativineri pentru mai bine de zece ore, iar la miezul noptii InaltaCurte de Casatie si Justitie a emis mandate de arestare pe numelelor pentru 30 de zile. In decursul zilei de astazi va fi judecatrecursul formulat impotriva deciziei de vineri noapte a instanteisupreme.

Locic este acuzat ca i-ar fi oferit 119.000 de lei lui Voicu saintervina pe langa politisti cu scopul de a nu incepe urmarireapenala intr-un dosar in care acesta era cercetat pentruinselaciune.

Locic figureaza ca actionar direct in 11 firme, potrivit datelorRegistrului Comertului, majoritatea avand activitate in media siimobiliare. Averea omului de afaceri a fost estimata in cel mairecent top Forbes la 15 mil. euro, Locic anuntand in perioada deboom imobiliar ca detine terenuri pentru dezvoltarea a saseproiecte imobiliare in Bucuresti si Mogosoaia, cu o valoarecumulata de 120 mil. euro.

In acelasi timp, Casuneanu i-ar fi oferit lui Voicu, in douatranse, sumele de 250.000 de lei si 200.000 de euro, in schimbulunei interventii pe langa magistrati din cadrul Inaltei Curti deCasatie si Justitie, in vederea adoptarii unei solutii favorabilein cazul unei contestatii depuse impotriva atribuirii uneilicitatii privind lucrarile de reabilitare la DN 76, intre Stei siBeius. Voicu a intervenit in acest caz pe langa judecatorul FlorinCostiniu, care a fost de asemenea arestat.

Reprezinta cei trei pericol public?

Arestarea celor trei, dar mai ales tratamentul aplicat -purtarea cu catuse - au starnit reactii din partea AsociatieiMagistratilor din Romania (al carei presedinte de onoare este,potrivit Mediafax, Viorica Costiniu, sotia judecatorului FlorinCostiniu), dar si a Federatiei Patronale Bacau (al carei presedinteeste Costel Casuneanu). "In Romania anilor tristi pe care ii traim,infractorii de drept comun, cei care, prin acte de violenta deneimaginat, omoara oameni sunt cercetati in stare de libertate, pecand oamenii de afaceri sunt incatusati, constituind dupa opiniajustitiei noastre «pericol public»", se arata intr-un comunicat alFederatiei Patronale Bacau.

Casuneanu este unul dintre cei mai puternici antreprenori dinindustria constructiilor, unde controleaza afacerea PA & COInternational, cu afaceri anuale de circa 60 mil. euro si circa 700de angajati. In prezent, cel mai important contract al firmei pesegmentul drumurilor nationale este constructia tronsonului MoaraVlasiei - Ploiesti (42,5 km), in parteneriat cu alte douafirme.

Florin Costiniu a castigat in 2008 peste 215.000 de lei dinactivitatea de judecator, adica 18.000 de lei lunar (4.400 deeuro), potrivit declaratiei de avere de pe site-ul Inaltei Curti deCasatie si Justitie. El are un autoturism Daewoo Cielo si unapartament de 85 mp in Bucuresti pe numele sotiei.

Un alt antreprenor care a fost arestat pentru coruptie esteCornel Penescu, actionar al grupului PIC. El a fost pus inlibertate la sfarsitul lui ianuarie.

Pentru ce sunt cercetati

Locic este acuzat ca i-ar fi oferit 119.000 de lei lui Voicu saintervina pe langa politisti cu scopul de a nu incepe urmarireapenala intr-un dosar in care acesta era cercetat pentruinselaciune.

Casuneanu i-ar fi oferit lui Voicu, in doua transe, sumele de250.000 de lei si 200.000 de euro, in schimbul unei interventii pelanga magistrati, in vederea adoptarii unei solutii favorabile incazul unei contestatii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO