Eveniment

Cat de jos ar putea duce BNR dobanda? La 7% in cel mai bun caz

Cat de jos ar putea duce BNR dobanda? La 7% in cel mai bun caz
01.02.2010, 23:07 33

Majoritatea analistilor se asteapta ca BNR sa taie in sedinta demaine un sfert de punct procentual sau chiar jumatate de punct dindobanda de politica monetara, care este acum de 7,5% pe an.

Dupa ce BNR a luat prin surprindere piata in ianuarie, cu oreducere de jumatate de punct procentual a dobanzii-cheie la leu,acum analistii sunt mai optimisti, avand in vedere ca acordul definantare incheiat cu Comisia Europeana si FMI a reintrat ingrafic. In plus, inflatia este asteptata sa incetineascasemnificativ anul acesta, in conditiile in care cererea de consumramane slaba, dupa ce a urcat usor in decembrie anul trecut, la4,7%. Astfel, chiar si dupa o reducere de jumatate de punct,dobanda BNR ar ramane cu mai mult de doua puncte peste nivelulactual al inflatie.

Austriecii de la Erste Bank, care detin indirect pachetul decontrol la BCR, cea mai mare banca locala, iau in calcul o scaderecu jumatate de punct procentual a dobanzii de politica monetara,pana la 7% pe an.

"BNR ar putea sa ia in considerare imbunatatirea sentimentuluiinvestitorilor straini", comenteaza analistii Erste Bank, carenoteaza ca o asemenea decizie ar sustine si revenirea consumuluiprivat si ar incuraja investitiile firmelor.

Ceva mai ponderata este proiectia italienilor de la UniCredit."Cel mai probabil Banca Nationala va reduce dobanda-cheie cu unsfert de punct procentual saptamana aceasta, iar o relaxare arezervelor minime obligatorii este de asemenea posibila",comenteaza Rozalia Pal, economistul-sef al UniCredit Tiriac,filiala locala a grupului. Bancile sunt obligate sa pastreze inconturi la BNR 15% din fondurile atrase in lei si 25% din fondurileatrase in valuta. Ultima data BNR a redus rezervele minime lavaluta cu 5 puncte procentuale in noiembrie, pentru a permitestatului sa se imprumute in valuta, astfel incat sa isi acoperecheltuielile pe sfarsit de an.

"Consideram ca BNR va taia probabil jumatate de punct procentualdin dobanda cheie, pentru a stimula economia slabita", spune LarsChristensen, economistul-sef pentru piete emergente in cadrulDanske Bank.

"Dupa anuntul FMI si al Comisiei Europene privind eliberareatranselor din imprumutul extern de 3,3 miliarde de euro, bancacentrala are acum loc sa mai taie din dobanda", spune OtiliaCiotau, economistul-sef al Piraeus Bank. Ea considera insa ca oreducere cu doar un sfert de punct procentual este scenariul celmai probabil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24