Eveniment

Ce ne spun primele date la T1/2024: industria are -4%, construcţiile -15%, iar comerţul plus 7%. Este destul pentru creşterea economică de 3% pe an?

Autor: Răzvan Botea

08.04.2024, 08:20 8442

Evoluţia economiei în primul trimestru din an dă tonul creşterii economice pe tot anul, pentru că, aşa cum a arătat experienţa anilor anteriori, dacă în primul trimestru este creştere faţă de T1 din anul anterior şi dacă economia stagnează în restul anului, pe tot anul PIB-ul tot va avea un plus.

Datele cu frecvenţă lunară din prima lună a anului, la care economiştii se uită pentru a-şi actualiza prognozele, trimit semnale mixte: industria şi construcţiile, care împreună fac peste 25% din economie, scad. În aceeaşi vreme, vânzările cu amănuntul, cel mai important segment economic, cresc cu aproape 7%. Şi restul indicatorilor cu frecvenţă lunară arată creşteri uşoare, în afară de comerţul internaţional. Este destul pentru ca economia să crească cu 3% pe tot anul?

Rămâne de văzut, spun economiştii interpelaţi de ZF, pentru că datele din prima lună nu sunt concludente şi nu conturează o tendinţă. Prognozele de creştere rămân în picioare. În acest moment, prognozele de creştere economică sunt între 2,5% şi 3,4%, iar guvernul României este cel mai optimist.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO