Eveniment

Chideşciuc, ING: Probabilitatea creşterii dobânzii în perioada următoare este destul de mare

Chideşciuc, ING: Probabilitatea creşterii dobânzii în perioada următoare este destul de mare
04.08.2010, 23:52 18

Nicolaie Chideşciuc, economistul-şef al ING Bank, spune căexistau aşteptări ca BNR să reducă rezervele minime la valută nupentru a elibera lichiditatea necesară pentru o viitoare emisiunede titluri de stat în euro, ci pentru că existau semnale că pepiaţă există deja o lipsă de lichidităţi în euro.

"La cum s-au comportat ratele de dobândă pe piaţă şirandamentele pe swap-uri se părea că băncile nu au avut toată sumaîn euro pe care au împrumutat-o Ministerului de Finanţe săptămânatrecută şi au plasat lei pentru a obţine euro. Decizia de astăziarată însă că banca centrală consideră că lichiditatea în euro depe piaţă este suficientă", a declarat el.

Finanţele au vândut pe 28 iulie certificate de trezorerie cuscadenţa la un an în valoare de 1,2 miliarde de euro, la o dobândăde 4,9% pe an. Suma atrasă de pe piaţă a fost de trei ori mai maredecât valoarea iniţială a emisiunii.

El spune că după ce dobânda cheie a fost redusă cu 1,75% înprimele patru şedinţe de politică monetară, în următoarea perioadăexistă mai degrabă posibilitatea unei creşteri de dobândă din cauzapresiunilor inflaţioniste.

"Probabilitatea unei majorări a dobânzii cheie este destul demare, dar nu din cauza majorării TVA, ci din alte tipuri depresiuni inflaţioniste: creşterea preţurilor alimentelor şi apreţurilor administrate şi o eventuală depreciere a leului. Dar înprimul rând din creşterea preţurilor alimentelor", considerăeconomistul-şef al ING.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO