Eveniment

Coface: 60% dintre companiile de pe piata au inregistrat cresteri de 10% ale afacerilor in 2006

Coface: 60% dintre companiile de pe piata au inregistrat cresteri de 10% ale afacerilor in 2006

Click pentru imaginea marita

25.01.2007, 18:46 22

Agentia de rating Coface indica cresteri ale cifrei de afaceri din 2006 de peste 10% in cazul a 60% dintre companiile care activeaza in Romania.
"Romania este una dintre pietele cu cea mai rapida crestere din zona cetral si est-europeana si credem ca peste 55% din companii vor avea o crestere a profitului de peste 10% in 2006 in conditiile in care 25% din firmele din Ungaria au obtinut in 2006 pierderi sau scaderi ale profitului", a declarat Cristian Ionescu, director general Coface Romania.
Agentia franceza de rating a acordat Romaniei calificativul "A4" pentru 2007, acelasi rating de anul trecut, enumerand printre punctele slabe tensiunile din cadrul coalitiei guvernamentale care ar putea ingreuna continuarea reformelor.
Coface masoara riscul mediu al aparitiei incidentelor de plata al companiilor dintr-o anumita tara, ratingul "D" insemnand ca este putin probabil ca firmele din tara respectiva sa-si onoreze obligatiile contractuale, iar "A1", ca sansele aparitiei incidentelor de neplata sunt destul de reduse. Agentia furnizeaza informatii companiilor internationale, in special celor franceze, care vor sa exporte in Romania.
"Motorul cresterii economice din 2006 a fost consumul intern sustinut atat de cresterea salariilor, cat si de explozia creditelor de consum. Iar deteriorarea contului curent pe termen scurt este sub control datorita aderarii la Uniunea Europeana si a influxului de investitii straine directe. Pe termen mediu, insa, situatia poate deveni riscanta, cu un risc marit de curs valutar pe fondul reducerilor veniturilor din privatizari", a spus Ionescu.
El a specificat ca 93% din deficitul de cont curent este acoperit de investitiile straine. Analistii Coface au atras atentia ca disensiunile din coalitia de guvernare pot duce la alegerei anticipate in 2007. Aceste conflicte ar putea conduce la incetinirea reformelor in pofida monitorizarii Comisiei Europene.
"Punctele tari ale Romaniei sunt aderarea la UE care a imbunatatit perspectivele economice, precum si piata interna mare pe care activeaza forta de munca calificata, relativ ieftina", a mai spus Ionescu. El a apreciat ca cresterea substantiala a nivelului investitiilor straine directe si a rezervelor valutare este un alt factor in avantajul Romaniei, care a contribuit la mentinerea ratingului "A4".
"Solvabilitatea companiilor romanesti s-a imbunatatit substantial in ultimii ani, dar vor avea de luptat cu cresterea salariilor si aprecierea leului", a afirmat Ionescu. Potrivit analistilor Coface societatile solide de pe piata romaneasca activeaza cu precadere in sectoarele: automotive, telecomunicatii si IT, iar cele cu putere financiara scazuta sunt industria textila si a mobilei, comertul independent en-detail si agricultura.
Cifrele Coface indica, pentru anul trecut, cresteri ale cifrei de afaceri de peste 10% in cazul a 60% dintre companiile care activeaza in Romania si majorarea profitului exprimata cu doua cifre pentru 55% dintre firme.
Dintre statele din regiune, cel mai bun rating, "A1", este acordat Sloveniei, in crestere cu o treapta fata de anul trecut. Pentru Cehia si Polonia, Coface a mentinut ratingurile la "A2", respectiv "A3".
"Singura tara din regiune careia i s-a modificat ratingul in sens negativ este Ungaria. Calificativul a fost coborat de la "A2 minus" la "A3", pe fondul inrautatirii situatiei economice, al unui deficit bugetar de 10% si al unui deficit de cont curent de 8%", a declarat Ionescu.
Peste 25% din companiile ungare au inregistrat scaderi ale cifrei de afaceri in 2005 si 20% dintre ele in 2006. "Ungaria a avut cea mai slaba evolutie din Centrul si Estul Europei, iar deteriorarea mediului politic a afectat in mare masura mediul de business", a mai spus directorul general Coface Romania.
In cazul Bulgariei, agentia de rating a decis cresterea ratingului de la "B plus" la "A4". "Cifra de afaceri si profiturile companiilor inregistreaza cresteri procentuale mai bune decat ale Ungariei si cam la acelasi nivel cu Polonia, insa mai scazute decat in Romania", a explicat Ionescu.
Potrivit acestuia, strategiile corporatise sunt impiedicate de dimensiunile mici ale pietei bulgare. Bulgaria a atras in 2006 investitii straine in valoare de 3,6 miliarde de euro, din care o pondere importanta au reprezentat-o investitiile greenfield din industria auto si a sticlei.
Clasificarea Coface include sapte clase de risc : "A1", "A2", "A3", "A4", "B", "C", "D", iar calificativele sunt actualizate trimestrial. Institutia emite ratinguri pentru 151 de state, masurand riscul mediu al aparitiei incidentelor de plata la companiile dintr-o anumita tara.
Ratingul A4 indica un istoric mediocru al platilor, care se poate inrautati din cauza unui mediu economic si politic ce se deterioreaza. Probabilitatea de neplata este inca admisibila.
Coface calculeaza ratingul unei tari in functie de sapte indicatori - vulnerabilitatea dezvoltarii, instabilitatea politica si institutionala, fragilitatea sistemului bancar, criza de lichiditate de valuta, gradul de indatorare externa, vulnerabilitatea fata de capitalul strain si comportamentul de plata al companiilor.

Clasificare rating de tara:
A1: mediu economic si politic sigur care are efecte pozitive asupra unui obicei de plata deja bun al companiilor. Foarte slaba propabilitate de neplata
A2: probabilitatea de neplata este inca slaba, chiar si in cazul in care mediul economic si politic al unei tari sau istoricul platilor companiilor nu este la fel de bun ca cel al tarilor cu rating A1
A3: circumstante politice sau economice contrare ce pot duce la un comportament de plata inrautatit, care este deja mai scazut decat cel al categoriilor anterioare, chiar daca probabilitatea de neplata este inca slaba
A4: un istoric al platilor mediocru, ce se poate inrautati din cauza unui mediu economic si politic ce se deterioreaza. Cu toate acestea, probabilitatea de neplata este inca inadmisibila
B: un mediu economic si politic instabil, ce poate afecta in continuare un istoric al platilor
deja sarac
C: un mediu economic si politic instabil, ce poate afecta un comportament de plata deja deteriorat
D: profilul cu inalt grad de risc al mediului economic si politic al unei tari va inrautati un istoric al platilor deja foarte deteriorat


Coface intra pe asigurari
Grupul francez Coface a inregistrat in 2006 o cifra de afaceri de 1,6 mil. euro din ratinguri de companii si recuperarea de creante si a anuntat deschiderea unei sucursale Coface Austria care va activa in domeniul asigurarilor de credite. "Suntem in curs de implementare a firmei de asigurari. Activitatea va incepe intr-o luna si va fi o sucursala a Coface Austria, independenta de Coface Romania", a declarat Andreea Crainic, analist sel al Coface Romania si cea care va coordona activitatile sucursalei Coface Austria pe piata romaneasca. Sucursala va oferi contracte standard de asigurari, pe care le implementeaza si Coface Franta. "Vom avea asigurari de creante, de risc de neplata la scadenta, insolventa. In caz de disputa comerciala, despagubirile sunt acordate dupa ce este luata o decizie in instanta", a spus Crainic. Coface Austria a luat decizia sa intre pe piata romaneasca prin intermediul unei sucursale, profitand de liberalizarea pietei asigurarilor odata cu aderarea Romaniei la UE. Asiguratorul austriac este singurul care a notoficat Comisia de Supraveghere a Asigurarilor in legatura cu deschiderea unei sucursale in Romania, restul de 25 de companii din spatiul economic european care au notificat CSA si-au anuntat intrarea directa pe piata. Coface Romania a inregistrat in 2006 venituri de 1,6 mil. euro, de doua ori mai mult decat in 2005, cand obtinuse o cifra de afaceri de 0,8 mil. euro. Principalele servicii oferite de Coface Romania sunt ratinguri de companii si recuperarea de creante comerciale si bancare, cele doua categorii de servicii avand o contributie aproximativ egala la cifra de afaceri. Cristian Ionescu, directorul general al Coface Romania, estima in septembrie anul trecut ca in primul an de functionare firma de asigurari ar putea obtine venituri din prime de asigurare de circa un milion de euro si acoperiri de risc de 200 mil. euro. Numarul de clienti ar putea fi cuprins intre 15 si 20. Ionescu spunea la acea vreme ca ritmul de crestere a afacerii va depasi 100% pe an, avand in vedere experienta din alte state. In trei ani, expunerea pe risc ar putea ajunge la un miliard de euro, iar numarul de clienti la 100. Coface are in vedere, pentru piata romaneasca, si lansarea de activitati de factoring.


De ce nu creste?
La finele anului trecut, oficialii Coface estimau ca ratingul Romaniei ar putea fi imbunatatit anul acesta, dar decizia de crestere de rating intarzie. "Aderarea aduce cu siguranta Romaniei un avantaj pentru stabilitate si imbunatatirea mediului de afaceri, dar nu este suficienta pentru cresterea ratingului", a comentat pentru ZF Yves Zlotowski, expert in chestiuni de risc de tara la Coface. El spune ca ratingul Romaniei, care masoara de fapt capacitatea de plata a companiilor si disciplina financiara generala din tara, sufera inca de pe urma unei volatilitati a istoricului de plati. "Avem in continuare cazuri de intarzieri si neonorari de plata cauzate de management cu probleme si de guvernanta slaba a companiilor, in ciuda performantelor economice bune ale Romaniei", a spus el. Dintre statele din regiune, Ungaria este considerata de cei de la Coface cel mai slab performer, avand probleme de disciplina financiara si climat de afaceri in 2006, cu posibilitatea revenirii acestora chiar si in acest an. Din acest motiv, ratingul Ungariei a fost redus de la A2 la A3. La polul opus, ratingul Bulgariei a crescut de la B la A4, dar Zlotowski spune ca plusul de rating reprezinta doar o decizie amanata in trecut pentru Bulgaria, care ajunge astfel la nivelul Romaniei. Cat despre adoptarea viitoare a euro, reprezentantul Coface spune ca acesta este un obiectiv dezirabil pentru state ca Romania, dar ca el nu trebuie grabit, pentru a nu cauza probleme de competitivitate. "Daca un stat trece la euro inainte sa fie pregatit, risca sa aiba probleme de competitivitate. In cazul statelor din regiune, inclusiv Romania, cursul trebuie sa se stabilizeze si sa scape de presiunea unei posibile deprecieri din cauza deficitului mare de cont curent, care planeaza inca", spune Zlotowski. "Asa cum aderarea de una singura nu e suficienta pentru imbunatatirea mediului de afaceri si a disciplinei financiare, nici adoptarea euro nu rezolva prea multe probleme daca este grabita", a mai explicat el. In Romania, Coface este prezenta in Romania din 1996, operand in principal in domeniul recuperarii de creante. Incepand cu luna aceasta, Coface a adus pe piata locala core-businessul companiei, adica asigurarile de credite. "Piata romaneasca este importanta pentru noi, dar produsul pe care il vindem este foarte putin cunoscut aici. Va fi nevoie de timp pentru ca businessul nostru sa creasca aici", a declarat pentru ZF Jerome Cazes, directorul general al Coface. "In Romania vom vinde atat asigurari de credit pentru export, cat si asigurari de credit pentru piata interna, deoarece experienta ne arata ca exista companii cu probleme in acest domeniu, care necesita acest tip de produs", a mai spus Cazes. In prezent, afacerile Coface in Europa Centrala si de Est reprezinta circa 15 mil. euro, adica sub 4% din cifra de afaceri a grupului la nivel mondial, a adaugat directorul general al Coface.
(Mihai Bobocea, Paris)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels