Eveniment

Comentariu Reuters: Toate ţările din Est vor suferi în toamnă dacă se adânceşte criza din zona euro

Comentariu Reuters: Toate ţările din Est vor suferi în toamnă dacă se adânceşte criza din zona euro

Foto: Shutterstock

Autor: Ioana Nita

16.08.2012, 00:03 1235

România a reuşit să iasă din recesiune în cel de-al doilea tri­mestru al acestui an, în condiţiile în care economiile din Un­garia şi Cehia şi-au continuat declinul determinat de înce­ti­ni­rea sectorului industrial, victimă a crizei din zona euro care a lovit deja consumatorii din Europa de Est, conform Reuters.

Frânarea economiei zonei euro a diminuat cererea pentru exporturi din statele din Europa de Est care se bazează pe industrie, în timp ce politicile de austeritate ale guvernelor au gripat alte potenţiale motoare ale creşterii economice. Reducerea cheltuielilor publice şi majorarea taxelor au împins economiile din Cehia, România şi Ungaria pe minus în acest an şi chiar cea mai mare şi cea mai puternică eco­no­mie a regiunii, Po­lo­nia, este de asemenea pe făgaşul unei ra­pide dimi­nuări a creşterii econo­mice.

PIB-ul din Un­ga­ria şi Cehia a scăzut cu 0,2% în T2 în com­pa­ra­ţie cu lunile anterioare, aceas­ta fiind cea de-a doua şi respec­tiv a treia con­tracţie trimes­tria­lă con­se­cu­­tivă. "La prima vedere ai fi tentat să crezi că faptul că Ungaria şi Republica Cehă sunt cele mai deschise economii din zonă le face să fie şi cele mai afectate, dar datele arată că şi politicile de austeritate locale au contat", a spus Neil Shearing, un economist de la firma de consultanţă londoneză Capital Economics. El a mai spus că regiunea este foarte sensibilă la orice acutizare a crizei în zona euro, care s-ar putea înrăutăţi după ce liderii politici se vor întoarce din vacanţă în sep­tem­brie şi vor încerca să rezolve cu noi măsuri situaţia tensionată a finanţelor din Grecia, Spania şi Italia.

"Dacă aşa se va întâmpla, atunci niciuna dintre aceste economii nu va fi imună. Credem că în regiune România pare cea mai vulnerabilă, la fel şi Ungaria", a spus Shearing. România a ieşit din recesiune cu o creştere de 0,5% trimestru la trimestru şi una de 1,2% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Evoluţia mai bună decât aşteptările a apreciat leul în faţa euro la un maxim lunar istoric, după ce a trecut printr-o valoare minimă istorică săptămâna trecută. Reuters notează că România este prinsă într-o bătălie po­li­tică între premierul Victor Ponta şi preşedintele sus­pen­dat Traian Băsescu care a atras critici dure de la aliaţii americani şi europeni şi care ar putea ameninţa pachetul de ajutor de 5 mld. euro pe care România îl are în derulare de la FMI, BM şi UE.

FMI a redus prognoza de creştere de la 1,5% la 0,9% pentru România pentru 2012, motivând tulburările politice, criza din zona euro şi seceta severă care a lovit sectorul agricol. FMI mai apreciază, conform Reuters, că BNR ar putea să majoreze dobânda de referinţă dacă leul continuă deprecierea faţă de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO