Eveniment

Consultantul Petrom prezinta strategia

13.03.2003, 00:00 17

Consultantul desemnat pentru privatizarea SNP Petrom- consortiul format din bancile de investitii Credit Suisse First Boston si ING Barings - urmeaza sa prezente astazi un raport asupra societatii catre Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI).
Acest raport va cuprinde, intre altele, mai multe variante luate in calcul pentru strategia de privatizare a Petrom, printre care se numara vanzarea directa a unui pachet de cel putin 51%, aport de capital la majorarea capitalului societatii sau o vanzare de actiuni combinata cu participarea investitorului la o majorare de capital a societatii, potrivit unor informatii de ultima ora aparute pe piata. Raportul consultantului in forma finala urma sa fie adus de la Londra aseara de catre reprezentantii CSFB.
Guvernul s-a angajat in memorandumul cu FMI ca strategia de privatizare a Petrom sa fie definitivata si aprobata in cursul lunii aprilie.
Oficialii Ministerului Industriei si Resurselor, proprietarul Petrom, recunosc ca agreeza ideea unei vanzari de actiuni combinata cu aport de capital.
Analistii estimeaza valoarea de piata a Petrom la peste doua miliarde de dolari. Desi acordul cu FMI se apropie de sfarsit, Fondul incearca pe ultima suta de metri sa determine autoritatile sa inceapa atat privatizarea Petrom cat si a Bancii Comerciale Romane.
Semnarea contractului de privatizare pentru Petrom este 31 decembrie 2003, potrivit graficului convenit de autoritatile romane cu organismele internationale.
Printre potentialii investitori interesati de Petrom se numara Royal Dutch Shell, TotalFinaElf, OMV, MOL si Lukoil, ultimele trei companii urmarind construirea unei pozitii dominante pe piata petroliera regionala. Pe de alta parte, pe piata au aparut in ultima vreme informatii potrivit carora puternici oameni de afaceri romani se grupeaza in jurul unor grupuri petroliere pentru o pozitionare cat mai buna in cursa pentru privatizarea Petrom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels