Eveniment

Credit japonez pentru modernizarea centralei Turceni

24.11.2004, 00:00 42

Banca Japoneza pentru Cooperare Internationala (JBIC) a acordat un imprumut in valoare de aproximativ 154 milioane de euro pentru finantarea unei investitii la Complexul Energetic Turceni, a anuntat ieri Ministerul Economiei si Comertului.
Suma va fi destinata montarii unei instalatii de desulfurare la grupurile energetice 3, 4, 5 si 6 din cadrul Centralei Termoelectrice Turceni, proiect care are ca scop limitarea emisiilor de bioxid de sulf la nivelele prevazute de legislatia romaneasca si in directivele Uniunii Europene.
Creditul urmeaza sa fie rambursat in 30 de ani, cu o perioada de gratie de 10 ani. Dobanda a fost stabilita la 0,75%, a mai anuntat Ministerul Economiei si Comertului.
Complexul Energetic Turceni a fost infiintat, in acest an, ca societate comerciala de producere a energiei electrice si termice, in urma restructurarii Termoelectrica si a Companiei Nationale a Lignitului Oltenia - CNLO.
Banca Japoneza pentru Cooperare Internationala a finantat mai multe proiecte in sectorul energetic din Romania, printre care modernizarea unui grup al centralei termoelectrice Paroseni (Valea Jiului) si a statiei electrice Brazi Vest (Prahova).
In ambele cazuri, lucrarile sunt efectuate de firme japoneze - un consortiu format din companiile japoneze Itochu, Hitachi si Toshiba, respectiv Itochu si Toshiba -Mitsubishi Transmission & Distribution Corporation. In cazul statiei electrice Brazi Vest, proiect de peste 30 mil. euro, partea de finantarea externa este acoperita de JBIC si ING.
Banca japoneza a finantat si realizarea noul terminal de containere din portul Constanta Sud. Investitia in acest caz se ridica la aproximativ 91 milioane de euro si a fost finantata in totalitate de Banca Japoneza pentru Cooperare Internationala. Imprumutul pentru acest proiect este acordat pentru o perioada de 20 de ani, cu 10 ani perioada de gratie si la o dobanda de 2,7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels