Eveniment

Creşterea economică puternică din trimestrul al doilea din 2022, surpriză şi mister: de unde vine ea?

Creşterea economică puternică din trimestrul al doilea...

Autor: Iulian Anghel

18.08.2022, 00:08 5007

Economia a crescut puternic în T2, în ciuda aşteptărilor pesimiste În ultima vreme însă economiştii arată că le place să fie luaţi prin surprindere.

Instituţiile care fac analize economice au majorat în ultimele luni progno­zele de creştere economică a României. De pildă, Comisia Europeană, în prognoza de vară, a majorat estimarea de creştere economică pentru 2022 de la 2,6% la 3,9%, graţie solidei creşteri din T1.

În primele şase luni însă avansul a fost de 5,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor publicate miercuri de INS. Dar creşterea de 2,1% din T2 faţă de T1 este cea mai mare surpriză întrucât vine pe un avans de 5,2% în primul trimestru din an faţă de trimestrul al patrulea din 2021.

„Cu tot ce se întâmplă în jurul nostru, este un rezultat excepţional“, spune economistul Aurelian Dochia.

„Şi pentru noi este o surpriză foarte mare, dar surpriza este şi mai mare pentru piaţă“, spune Ionuţ Dumitru, economist-şef al Raiffeisen Bank.

De unde vine această creştere, de vreme ce datele cu frecvenţă lunară nu arată vreo efervescenţă ieşită din comun a economiei? Industria, care face peste 20% din PIB, este pe minus la jumătatea anului, construcţiile abia se mişcă. Din cauza secetei, agricultura va avea, mai mult ca sigur, o contribuţie negativă la PIB. Pe partea de utilizare a produsului intern brut, consumul casnic a crescut cu doar 3,2% în iunie faţă de iunie 2021, adică departe de creşterea cu două cifre din anii trecuţi. Datele defalcate vor fi publicate în septembrie. Până atunci economiştii încearcă totuşi răspunsuri.

„Efectul principal vine, cred eu, din indicele de preţ (deflatorul PIB). Poate veni şi din investiţii, o parte. Nu exclud nici defecte de măsurători. Important este ce va fi în partea a doua a anului. Economia nu a intrat într-o perioadă de restrângere. Încă se fac angajări, dar creşterile salariale sunt sub inflaţie şi vor afecta consumul“, spune economistul Laurian Lungu.

Inflaţia este la 15%, iar o inflaţie mare creşte PIB-ul nominal. De exemplu, şase luni, încasările Fiscului din TVA au crescut cu 27%, dar cosumul cu doar 3%. Deflatorul PIB este, în ultima prognoză a Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP), la 12,2. Ca urmare a inflaţiei, CNP evaluează azi PIB-ul nominal la1.372 mld. lei faţă de 1.327 mld. lei în primăvară, iar deflatorul PIB a crescut de la 9,2 la 12,2. Un PIB nominal mai mare are ca rezultat şi o creştere reală mai mare. „Nu este o situaţie normală“, spune Lungu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO