Eveniment

Cum va fi 2024? FT: Economia zonei euro va înregistra o creştere modestă anul viitor, în ciuda faptului că salariile vor creşte mai repede decât inflaţia pentru prima dată în ultimii trei ani

Cum va fi 2024? FT: Economia zonei euro va înregistra o...

Autor: Ştefan Stan

30.12.2023, 17:43 696

Potrivit unui sondaj realizat de Financial Times în rândul economiştilor, economia zonei euro va înregistra o creştere modestă anul viitor, în ciuda faptului că salariile vor creşte mai repede decât inflaţia pentru prima dată în ultimii trei ani, scrie FT. 

Aproape două treimi dintre cei 48 de economişti intervievaţi de FT au declarat că sunt de părere că blocul monedei unice se află deja în recesiune - definită de obicei ca două trimestre consecutive de scădere a produsului intern brut faţă de trimestrul anterior.

"Nu am descrie această situaţie ca fiind o recesiune în toată regula; în schimb, am caracteriza-o în continuare ca fiind o stagnare", a declarat Paul Hollingsworth, economist şef european la BNP Paribas. "Mai mult, continuăm să vedem o redresare treptată în 2024, mai degrabă decât o deteriorare suplimentară".

Majoritatea respondenţilor au prognozat că actuala contracţie va fi superficială şi de scurtă durată, cu o revenire a creşterii uşor pozitive în primul trimestru din 2024. Cu toate acestea, ei se aşteaptă ca anul viitor să aducă doar o creştere slabă şi au avertizat că ratele ridicate ale dobânzilor, potenţialele turbulenţe de pe piaţa energiei şi instabilitatea geopolitică ar putea provoca încă o încetinire mai profundă.

În medie, economiştii chestionaţi de FT au estimat că economia zonei euro va creşte cu puţin peste 0,6% anul viitor. Majoritatea au fost mai pesimişti decât Banca Centrală Europeană şi FMI, care au prognozat că economia blocului va creşte cu 0,8% şi, respectiv, 1,2% anul viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO