Eveniment

De 5 ori mai putina cafea decat europenii

07.04.2004, 00:00 17



Anul trecut romanii au baut de cinci ori mai putina cafea decat media inregistrata in tarile Uniunii Europene, potrivit unui studiu realizat de Institutul Costarican al Cafelei. Astfel, in timp ce un roman a consumat anul trecut circa 1,5 kilograme de cafea, un european a ajuns, in medie, la sapte kilograme de cafea.



In tarile considerate cu standard de viata mai inalt, precum Germania, Finlanda sau Suedia, consumul a ajuns anul trecut la 12 kilograme pe cap de locuitor. Studiul a mai aratat ca, in Statele Unite, zilnic se consuma 400 de milioane de cesti cu cafea.



In opinia Asociatiei Romane a Cafelei (ARC), care reuneste producatori ce impreuna detin o cota de circa 90% din piata romaneasca oficiala, aceasta diferenta semnificativa este determinata de pretul mare al cafelei, prohibitiv pentru mare parte din consumatorii romani, deoarece este purtator de accize. In aceste conditii, reprezentantii Asociatiei continua sa pledeze pentru reducerea accizelor la acest produs.



"Reducerea accizelor la cafea va contribui semnificativ la scaderea pretului cafelei in Romania ceea ce va conduce la cresterea consumului si va permite accesul consumatorilor la produse de calitate", a declarat Gabriel Sidere, purtatorul de cuvant al Asociatiei.



ARC a solicitat in repetate randuri reducerea accizelor sustinand ca acestea reprezinta principala cauza a scaderii pietei, estimata la circa 100 de milioane de dolari. In 2002, piata a scazut cu 20%, iar semnalele pentru anul trecut nu sunt incurajatoare. In opinia ARC, eliminarea accizelor ar avea ca rezultat cresterea cu peste 50% a pietei cafelei.



Printre membrii Asociatiei se numara Elite Romania (care detine circa 50% din piata cafelei ambalate), Kraft Foods Romania, Nestle, Panfoods, Alka Co si Tchibo.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24