Eveniment

De ce nu s-a dezvoltat miscarea patronala in Romania

10.02.2004, 00:00 64



Structura proprietatii, baza juridica si managementul patronatelor sunt cele trei cauze principale care au dus la intarzierea dezvoltarii miscarii patronale in Romania si care au permis sindicatelor sa fie mult mai puternice, a declarat ieri Stelian Dorobantu, directorul general al Uniunii Generale a Industriasilor din Romania - UGIR 1903.



"Patronii au inceput sa apara abia dupa 1990, in timp ce sindicatele au existat si inainte de '89. De asemenea, spre deosebire de sindicate, nu a existat un suport juridic pentru functionarea patronatelor in conditiile in care legea patronatelor a aparut abia in anul 2001. Ar fi fost mult mai bine ca, in 1992, cand a fost data legea managementului, aceasta sa fi fost insotita si de o lege a patronatelor si atunci nu s-ar mai fi inregistrat acest decalaj de aproape 10 ani intre miscarea sindicala si cea patronala", a mai spus Dorobantu.



In plus, el a apreciat ca sindicatele reusesc sa fie mult mai bine reprezentate pentru ca au beneficiat de sprijin din partea autoritatilor. "Atitudinea autoritatilor, cu sprijin de tip stat pe miscarea sindicala, a permis crearea acestui decalaj si a determinat o prelungire a tranzitiei in Romania", a mai spus Dorobantu.



Wienfried Senker, delegat la Consiliul Economic si Social, a apreciat ca sindicatele au un cuvant mai greu de spus in relatia cu autoritatile si pentru ca pot face presiuni pentru a-si impune punctul de vedere. "Guvernul este mai ingaduitor cu sindicatele pentru ca in Romania inca se poate face politica in strada", a spus Senker.



"Uniunile patronale din Romania nu discuta cu partenerii sociali cu aceeasi voce, iar lucru acesta reprezinta o problema foarte mare, a spus si Klaus Liedke, directorul general al Uniunii Asociatiilor Patronale si Economice (LVSA) din Germania. "In cadrul unor discutii cu oficiali romani am auzit spunandu-se ca <sindicatele sunt cunoscute si avem cu cine sa discutam, dar cand e vorba de patronate, nu prea stim cu cine sa vorbim>. Asa ca in acest domeniu mai e mult de munca", a mai spus Liedke.



Klaus Liedke, impreuna cu alti reprezentanti ai LVSA, se afla zilele acestea in Romania pentru a lansa un un program pentru sprijinirea patronatelor romanesti astfel incat acestea sa devina actori social, politici si economici puternici. Programul, care debuteaza astazi cu o serie de seminarii si workshop-uri, are o valoare totala de 210.000 de euro, din care 25% sunt asigurati de LVSA si 75% de ministerul german al economiei. La acest program, care se va incheia in iunie 2005, participa patru organizatii patronale: UGIR 1903, UGIR, Uniunea Nationala a Patronatului Roman (UNPR) si Patronatul National Roman (PNR).



In Romania exista 12 organizatii patronale, din care 11 sunt reprezentative la nivel national, dar, pentru ca legea patronatelor permite unui intreprinzator sa faca parte din mai multe organizatii, s-a ajuns in situatia in care, din datele furnizate de fiecare structura patronala pentru realizarea raportului de tara, reiese ca patronatele reunesc peste 115.000 de societati cu un numar de circa 8,6 milioane de angajati. Si asta in conditiile in care in Romania sunt inregistrati oficial putin peste patru milioane de salariati. miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO