Eveniment

De unde vine creşterea economică din T3 pe partea de formare a PIB. Construcţiile au crescut cu 9% la nouă luni, an/an

De unde vine creşterea economică din T3 pe partea de...

Autor: Iulian Anghel

18.11.2022, 09:00 494

PIB-ul va creşte în acest an cu 4-5% şi, dacă pe partea de utilizare a produsului intern brut lucrurile par clare (consumul este cel care stimulează creşterea), pe partea de formare a sa nu este prea limpede. Datele recente ale INS arată că serviciile şi construcţiile sunt, pe partea de formare a PIB, solide. Cifra de afaceri în servicii prestate populaţiei a consemnat, la nouă luni din 2022, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, un avans de 26,7%. În retail avansul este de 4,5%. Industria şchioapătă - are un minus de 1% la opt luni, an/an (ultimele date). Dar scăderea industriei este compensată de o evoluţie mai bună în alte sectoare.

Potrivit datelor INS publicate joi, construcÅ£iile au crescut în primele nouă luni ale anului cu 8,9% faţă de aceeaÅŸi perioadă a anului trecut. DeÅŸi cons­trucÅ£iile nu au o pondere mare în PIB, evoluÅ£ia bună a lor susÅ£ine produsul intern brut. Serviciile ÅŸi construcÅ£iile susÅ£in PIB-ul (pe partea de formare), din datele INS,  în vreme ce îndustria nu se simte bine, iar agricultura este jos, din cauza secetei. AÅŸa că  sectorul construcÅ£iilor, care face 5-6% din PIB, Å£ine economia în echilibru.

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut în primele nouă luni ale anului cu 8,9%, pe serie brută. Cel mai dinamic sector a fost cel al clădirilor nerezidenţiale, cu un avans de 19,4%. Au urmat construcţiile inginereşti, cu un plus de 5,4% - acestea sunt construcţii ale statului, poduri, şosele, autostrăzi.

Construcţiile pentru clădirile rezidenţiale au avansat cu 4%, potrivit sursei citate.

Pe elemente de structură, cea mai mare creştere a fost la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente, cu un plus de 17%, urmate de lucrările de reparaţii capitale (12,9%) şi de construcţii noi (5,8%).

 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO