Eveniment

Dezastru la Cocor: BCR scoate la licitaţie centrul comercial din cauza ratelor restante

Dezastru la Cocor: BCR scoate la licitaţie centrul comercial din cauza ratelor restante

Autor: Andrei Chirileasa

16.10.2012, 18:56 1432

BCR a solicitat vânzarea la licitaţie a centrului comercial Cocor din Bucureşti, prin executor judecătoresc, din cauză că societatea Cocor SA, care controlează magazinul, are restanţe la plata ratelor.

Preţul de pornire a licitaţiei este de 134,9 milioane de lei (30 de milioane de euro). Cocor SA a luat un credit de 19 milioane de euro în 2008 de la BCR pentru a finanţa investiţiile în modernizarea magazinului pe care-l deţine în centrul Bucureştiului. Investiţia totală s-a ridicat la circa 25 de milioane de euro.

Raportul de expertiză tehnică a stabilit un preţ iniţial de 42 mil. euro pentru Cocor, dar la insistnţa BCR acesta a fost diminuat la 134,9 mil. lei, se arată într-un raport transmis bursei de conducerea Cocor.

Cocor încearcă de câteva luni să negocieze cu BCR restructurarea creditului, din cauză că încasările sub aşteptări ale centrului comercial au făcut ca societatea să rămână în urmă cu plata ratelor.

"De la 6.06.2012, SC Cocor SA a plătit către BCR peste 1.250.000 de euro şi poate achita sume suplimentare cu condiţia semnării unui act adiţional la creditul ipotecar. Continuăm negocierile cu BCR şi sunt şanse ca în perioada imeviat următoare să ajungem la o înţelegere şi să semnăm actul convenit", se arată în raportul Cocor.

Conducerea Cocor a încercat în ultimele luni să facă rost de lichidităţi pentru a-şi achita restanţele faţă de BCR. În august, Cocor a anunţat semnarea unor antecontracte pentru vânzarea unor spaţii comerciale cu suprafaţa de 200 de metri pătraţi situate pe bulevardul Unirii, pentru un preţ total de 4 milioane de euro. Compania ar fi urmat să încaseze însă doar 332.000 de euro la semnarea contractelor şi restul în 33 de rate lunare.

Săptămâna trecută, acţionarii Cocor au aprobat elaborarea unui studiu privind posibilitatea dezmembrării clădirii Cocor şi vânzării separate a spaţiilor comerciale din clădire, la preţuri cuprinse între 5.000 de euro şi 50.000 de euro pe metru pătrat, în funcţie de suprafaţa spaţiilor vândute.

Acţionarii Cocor aprobaseră de principiu, în luna iulie, vânzarea magazinului Cocor în vederea rambursării creditelor. Preţul de listă a fost stabilit la 50 de milioane de euro. Acest preţ cuprinde spaţiile comerciale în suprafaţă de aproape 10.000 de metri pă­traţi, parcarea supraeta­jată din spatele magazinului, dar şi terenul pe care sunt amplasate acti­ve­le. Toate acestea erau evaluate în bilanţul Cocor la finalul lui 2011 la circa 34 mil. euro.

Cocor avea la finalul anului trecut da­torii totale de 85 mil. lei (19 mil. euro) şi active de circa 195 mil. lei (43 mil. euro), potrivit bilanţului. Compania de­ţine pe lângă spaţii comerciale şi parti­ci­pa­ţii majoritare la Cocor Turism, care de­ţine un hotel la Neptun, şi Comturist Bucureşti.

Cocor a avut în primul semestru al acestui an pierderi de 7,9 milioane de lei la venituri totale de circa 9 milioane de lei. În 2011, compania înregistrase pierderi de 34,8 milioane de lei la venituri totale de 27,5 milioane de lei. Cocor s-a redeschis în octombrie 2010, în plină criză, şi încă de la început chiriaşii s-au plâns de rezultatele slabe şi de traficul redus. Conducerea Cocor a încercat mai multe strategii de creştere a vânzărilor. Iniţial, noul Cocor fusese gândit ca un centru comercial cu branduri de lux, dar nu a reuşit să atragă brandurile mari. Apoi, Cocor s-a redenumit "department store" şi şi-a deschis o galerie dedicată designerilor români. De la deschidere lucrurile au mers însă tot mai rău pentru Cocor, magazinele fiind goale mai mereu, ceea ce a determinat plecarea mai multor chiriaşi şi scăderea veniturilor.

În acest an, Cocor a anunţat mai multe planuri de relansare, inclusiv crearea la ultimele etaje a unui cinematograf multiplex. În urmă cu câteva zile, lanţul de restaurante fast-food Subway a anunţat deschiderea unui restaurant la parterul magazinului Cocor. Aceste iniţiative ar putea contribui la relansarea companiei.

Cocor este controlată de fondul de investiţii Broadhurst, care deţine circa 20% din acţiuni, de persoanele fizice Liviu Ursan şi Daniel Stoica, cu câte 14,6% din acţiuni. Printre acţionari se numără şi Aurel beşliu, cu circa 16% din acţiuni, SIF Transilvania şi SIF Muntenia cu câte 10%.

Pe bursă, Cocor este evaluată la 29,7 mil. lei (6,5 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO