Eveniment

După 15 ani, Egiptul redevine cumpărător important pe piaţa cerealelor din România. Va cumpăra grâu în valoare de 20 de milioane de euro

După 15 ani, Egiptul redevine cumpărător important pe piaţa cerealelor din România. Va cumpăra grâu în valoare de 20 de milioane de euro

Autor: Lungu Plosca Daniel Ionel

14.08.2011, 12:04 692

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat, sâmbătă, la Zlatna, că Guvernul are discuţii cu diverse ţări pentru valorificarea producţiei agricole din România, dar şi pentru atragerea unor investitori în agricultura din ţară, informează Mediafax.

"Sunt discuţii în ceea ce înseamnă valorificarea producţiei agricole. Şi eu o să am. Dacă nu eram zilele trecute la Maramureş şi azi (sâmbătă - n.r.) aici, aveam planificate întâlniri cu o ambasadă şi oameni de afaceri. Se pleacă pe zonele acestea ale lumii unde este o cerere foarte mare de produse", a spus Valeriu Tabără, întrebat fiind dacă există discuţii între Guvernul României şi diverse ţări pentru valorificarea producţiei agricole.

Ministrul Agriculturii a dat exemplul Egiptului, care "şi-a reînnodat după aproape 15 ani legăturile cu România şi cumpără într-o primă tranşă 60.000 de tone de grâu".

"Eu sunt convins că Egiptul poate să rămână un cumpărător la un nivel de peste 100.000 de tone, şi grâu de foarte bună calitate. Nu trebuie să ne ferim de a vinde şi de a avea piaţă. De asemenea, una este investitorul care vine să sprijine producţia agricolă, să o valorifice, şi alta este cel care vine să cumpere terenul pe care, la un moment dat, când l-a trecut în proprietate, poate să-l cultive sau nu şi nimeni nu poate interveni să-l sancţioneze, să-l naţionalizeze. Niciodată o proprietate sper să nu mai fie într-un abuz faţă de ceea ce înseamnă dreptul de proprietate", a spus Tabără.

El a adăugat că, anul trecut, România a exportat ulei, floarea soarelui, rapiţă, şroturi (material furajer - n.r.) şi a început să exporte fructe şi legume, amintind de faptul că "în momentul în care a apărut criza E. coli" erau "patru mari firme care exportau din România către Germania şi către Cehia".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO