Eveniment

ECONOMIA ÎNCETINEŞTE BRUSC ÎN TRIMESTRUL AL DOILEA. DOAR 0,2% CREŞTERE, DE TREI ORI MAI REDUSĂ DECÂT ÎN TRIMESTRUL ANTERIOR

ECONOMIA ÎNCETINEŞTE BRUSC ÎN TRIMESTRUL AL DOILEA. DOAR 0,2% CREŞTERE, DE TREI ORI MAI REDUSĂ DECÂT ÎN TRIMESTRUL ANTERIOR

Autor: Adrian Voicu, Claudia Medrega

16.08.2011, 10:01 1923

România a avut în trimestrul doi o creştere economică de 0,2% comparativ cu primul trimestru, când avansul PIB-ului a fost 0,7%, arată datele flash anunţate astăzi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Faţă de aceeaşi trimestru din 2010, PIB-ul a urcat cu 0,3% - serie ajustată sezonier - şi 1,4% - serie brută.

În primul trimestru din acest an, economia a urcat cu 0,7% faţă de ultimul trimestru din 2010.

Anterior, guvernul a revizuit în scădere estimarea privind creşterea PIB în T2, de la 0,3-0,4% la 0,2-0,3%, aşteptându-se ca creşterea producţiei agricole să confirme ţinta pentru 2011 de 1,5%.

Estimările privind PIB-ul vin după ce în iunie ritmul de creştere a exporturilor a încetinit puternic la 11,9% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior. Industria a rămas motorul care susţine economia, însă după primele luni ale anului, când producţia a avut creşteri de două cifre, în iunie avansul a încetinit la doar 3,2%.

Deşi au apărut uşoare semne pozitive în construcţii în mai, semnalele nu sunt încă încurajatoare, iar problema principală rămâne consumul. Comerţul românesc nu a venit cu veşti bune nici în al doilea trimestru, după doi ani de scăderi aproape continue.

Retailul a continuat să se contracte faţă de 2010 pe seama scăderii puterii de cumpărare a românilor datorită nivelului ridicat al inflaţiei şi diminuării veniturilor, precum şi ca urmare a menţinerii la nivel scăzut a încrederii consumatorilor.

Analiştii ING Bank, care în mod uzual au cele mai pesimiste prognoze, anticipau că economia a înregistrat o scădere de 0,1% în T2 faţă de T1, estimarea pentru rata anuală fiind de plus 1,2%.

Barclays Capital, divizia de investiţii a uneia din cele mai mari bănci din lume după active, considera că există semne în indicatorii lunari că în T2 s-a înregistrat o încetinire substanţială a creşterii economice. Barclays avea la sfârşitul anului trecut una din cele mai pesimiste estimări privind creşterea economică a României în 2011, de doar 0,4%, însă şi-a îmbunătăţit în martie estimarea la 1%, anticipând că investiţiile şi consumul se vor stabiliza şi exporturile nete vor contribui la o creştere pozitivă pentru întregul an.

Acum însă, analiştii britanici consideră că se va dovedi prematură concluzia că economia a ieşit din recesiune şi văd riscuri considerabile în sensul ajustării în jos a prognozei.

"Recuperarea incipientă din T4 2010 şi T1 2011 s-a datorat în principal cererii externe mai puternice, exporturile crescând. În ulti­mele luni tendinţa s-a inversat, existând un de­clin al exporturilor. Încetinirea exporturilor începe să afecteze balanţa comercială. Există o posibilitate puternică ca în România lânc­zeala economiei să continue pentru ceva timp."

Problema pentru exporturi este cererea, încetinirea creşterii exporturilor fiind un semn rău pentru creşterea economică, deoarece exporturile şi stocurile au fost principalii contributori la creşterea din prima parte a anului, în opinia lui Dan Bucşa, economitul-şef al UniCredit Ţiriac Bank.

Şi analiştii băncii americane Citi se aşteaptă la o rată de creştere a PIB în T2 mai lentă decât cea din T1. Şi nu doar pentru România, ci şi în cazul Cehiei, Ungariei sau Slovaciei.

BCR, cea mai mare bancă locală după active, a fost mai optimistă, anticipând o creştere economică de 0,4% în T2 faţă de T1 şi un avans anual de 1,5%

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO