Eveniment

Exportatorii sunt subventionati

19.02.2003, 00:00 15

Firmele care au activitati de export pot beneficia de subventii de la bugetul de stat care sa acopere 95% din cheltuielile in valuta aferente inchirierii sau amenajarii de spatii expozitionale in afara tarii, potrivit unei hotarari aprobate recent de Guvern.
Exportatorii vor putea primi inapoi de la stat 95% din cheltuieli si in cazul organizarii de manifestari expozitionale in Romania. In cheltuielile amintite pot fi incluse proiectarea pavilioanelor, constructia si amenajarea lor, transportul persoanelor si al exponatelor, materialele de promovare, reprezentare si protocol.
Pentru a putea fi beneficiari ai programului, companiile trebuie sa indeplineasca o serie de conditii, cum ari fi sa aiba in obiectul de activitate operatiunile de export, produsele de export sa corespunda cu profilul targului. De asemenea, firmele care au mai primit astfel de sume de la stat trebuie sa demonstreze rezultate pozitive ale participarii lor.
Fondurile bugetare alocate pentru programul de participare la targuri si expozitii pot fi utilizate si pentru acoperirea a 45% din cheltuielile de transport si cazare a unui participant de la fiecare expozant. Baremul luat in calcul va fi cel utilizat pentru institutiile publice.
Companiile care primesc sumele respective trebuie sa achite integral costurile de organizare a standului unei firme specializate, decontarea cotei de 95% suportata de stat urmand sa fie realizata pe baza documentelor de export temporar si a facturilor.
Cheltuielile de reprezentare si protocol, definite ca tratatii, sunt limitate la 500 de dolari pentru fiecare actiune, dar ar putea fi majorate cu aprobarea Departamentului de Comert Exterior, prin care se realizeaza programul. Bauturile alcoolice pot fi achizitionate numai in cazul organizarii de cocteiluri.
Prevederile referitoare la targuri se aplica si in cazul organizarii de misiuni economice sau a unor actiuni de promovare a exporturilor in strainatate.
In ceea ce priveste organizarea de reprezentante comerciale in strainatate, firmele pot deconta 50% din cheltuielile de dotare cu echipament de birou, chirie si utilitati, telefon, fax si Internet.
Statul va putea finanta 45% din sumele necesare realizarii de studii de piata si de produs.
Decizia de acordare a stimulentelor pentru exportatori a fost adoptata in contextul in care legea impozitului pe profit, adoptata la jumatatea anului trecut, stabileste cresterea, din acest an, a impozitului pentru operatiunile de export, de la 6% la 12,5%. Cota va creste anul viitor, pana la nivelul standard de impozit pe profit, de 25%.
Executivul a anuntat ca va adopta si alte tipuri de stimulente cum ar fi subventiile de export si primele de export, precum si creditele cu dobanda bonificata pentru exportatori. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels