Eveniment

Fermierii elveţieni de la Firiteaz spun că România le-a oferit pământ şi un nou început

Fermierii elveţieni de la Firiteaz spun că România le-a oferit pământ şi un nou început

Autor: Ramona LOZNIANU

26.11.2011, 16:37 2113

"Ce facem astăzi e decisiv pentru cum va arăta lumea de mâine". E deviza unei familii din Elveţia, care s-a stabilit într-un sat din Arad, unde produce cereale şi plante medicinale bio. Ei spun că iubesc România pentru că le-a oferit ceva ce în ţara lor nu au găsit: pământ.

Îi caracterizează pe români ca fiind flexibili, creativi şi ospitalieri, dar îi critică pentru că nu apreciază şi nu protejează suficient ceea ce au.

Christian Hani a venit din Elveţia în 2004, imediat ce a absolvit facultatea, pentru că a dorit să înfiinţeze o fermă împreună cu familia. A venit cu părinţii, soţia, sora şi cumnatul. Motivul pentru care nu au făcut agricultură acasă este că în Elveţia terenurile arabile sunt foarte scumpe şi se tranzacţionează rar, 60 la sută din teritoriul ţării fiind acoperit de munţi.

Pentru a începe o afacere cu produse bio, cea mai bună oportunitate le-a oferit-o România.

"România este aproape de Europa de Vest şi am avut posibilitatea de a cumpăra teren aici. Ungaria sau Ucraina ar fi fost alte opţiuni, dar în aceste ţări nu a fost posibil să cumpărăm terenuri. Ne-am gândit şi la America de Sud, dar este foarte departe şi terenurile sunt deja mai scumpe decât în România", povesteşte Christian Hani, care împreună cu familia a înfiinţat, în satul arădean Firiteaz, ferma Biofarmland.

Elveţianul a ales agricultura pentru că a terminat Facultatea pentru agricultură din Zollikofen.

"Am pornit cu mult idealism, devenind tot mai mult realist", spune bărbatul.

El este căsătorit din 2005 cu Natascha, având împreună un băieţel de trei ani şi o fetiţă de şase ani, Boris Carl şi Anne Margrith. Copiii cresc în ferma arădeană, despre care părinţii lor spun că "este în armonie cu natura şi un loc frumos în care să trăieşti".

Natascha este licenţiată a Facultăţii de Ecologie agrară a Universităţii naţionale de agronomie din Kiev, având şi un masterat în Protecţia mediului în Varşovia.

Citiţi mai multe detalii pe www.mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO