Eveniment

FMI: Deficitul bugetar de 1,5% este maximul pe care si-l permite Romania

04.01.2005, 00:00 16



Deficitul bugetar de 1,5% din PIB pentru 2005 este nivelul maxim pe care Romania si-l poate permite si ar putea fi micsorat pentru a asigura atingerea tintelor de inflatie si deficit de cont curent, a declarat ieri reprezentantul rezident al FMI in Romania, Graeme Justice.



"Obiectivele privind deficitul bugetar si inflatia din 2005 vor fi stabilite la sfarsitul lunii ianuarie, cand va veni in Romania echipa FMI care va efectua evaluarile doi si trei ale acordului stand-by", a afirmat Justice.



Astfel, vor fi modificate o serie de prevederi incluse in acordul negociat cu fostul Guvern, cum ar fi cele din domeniul fiscal.



Justice a apreciat ca masura noului Cabinet de introducere a cotei unice de 16% pentru impozitarea veniturilor persoanelor fizice si de reducere a impozitului pentru firme de la 25% la 16% se inscrie in tendinta regionala de diminuare a fiscalitatii.



Reprezentantul FMI a aratat ca, potrivit estimarilor Guvernului de la Bucuresti, masurile de diminuare a fiscalitatii au ca efect o pierdere de venituri bugetare de circa 1% din PIB. Aceasta pierdere va trebui compensata prin cresterea altor impozite sau prin reducerea cheltuielilor.



Potrivit lui Justice, mai multe tari care au in derulare programe cu FMI au introdus cote unice de impunere, tendinta generala fiind de concentrare a surselor de venituri bugetare in zona impozitelor indirecte.



Executivul a decis, la sfarsitul anului trecut, introducerea cotei unice de impozitare de 16% pentru populatie si companii.



Ministrul Finantelor Publice, Ionut Popescu, a declarat, saptamana trecuta, ca reducerile de impozit de la 25% la 16% pentru profitul firmelor si de la 18%-40% la 16% pentru veniturile persoanelor fizice vor determina scaderea veniturilor bugetului de stat cu 31.000-32.000 de miliarde de lei, din care 24.000 de miliarde de lei la impozitul pe venit.



Pentru a compensa aceste pierderi, Guvernul a introdus unele majorari de impozite.



Astfel, a fost abrogata prevederea de reducere a contributiilor pentru asigurari sociale de la 49,5% la 47,5%, care ar fi adus o diminuare a veniturilor bugetare cu circa 9.700 de miliarde de lei.



De asemenea, dublarea impozitului pe veniturile microantreprinderilor de la 1,5% la 3% din cifra de afaceri va aduce venituri de 5.400 de miliarde de lei. In plus, impozitul pe dividende va fi majorat cu 5% pentru persoanele fizice, urmand sa ajunga la acelasi nivel cu cota perceputa companiilor, de 10%.



Acordul cu FMI a fost semnat in luna iulie a anului trecut. A doua evaluare a acordului, programata pentru luna decembrie, a fost amanata pentru luna ianuarie, dupa instalarea noului guvern.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24