Eveniment

FMI e mai pesimist decat Guvernul la cresterea economica

21.04.2006, 00:00 10

Cresterea economica din Romania va fi in acest an de 5,2% si se va accelera anul viitor la 5,6%, potrivit raportului bianual publicat de Fondul Monetar International (FMI).

Previziunile privind evolutia Produsului Intern Brut (PIB) in acest an se plaseaza in conformitate cu cele anuntate anterior, de 5-5,5%, dar sub cele ale autoritatilor romane, care au ca obiectiv o crestere economica de 6%. Anul trecut, cresterea economica a Romaniei a fost de 4,1%, in scadere fata de nivelul revizuit din 2004, de 8,4%. De asemenea, FMI arata ca inflatia medie va fi de 7,9% in acest an si de 4,8% in 2007. Comisia Nationala de Prognoza (CNP) anticipeaza o inflatie medie de 7,2% pentru 2006.

Deficitul de cont curent va fi de 8,3% din PIB in acest an si se va reduce la 8,1% in 2007, potrivit previziunilor FMI. Prognozele CNP pentru 2006 indica diminuarea deficitului de cont curent cu 0,2 puncte procentuale din PIB, la 8,5%.

"In Bulgaria si Romania, cererea interna a depasit asteptarile, ca urmare a majorarii accelerate a creditelor, a salariilor, a reducerii impozitelor in ianuarie 2005 in Romania, precum si a cresterii investitiilor. De aceea, presiunile inflationiste s-au intensificat in Romania, in pofida aprecierii leului", se arata in raportul FMI.

Deficitele externe din cele doua state sunt generate de sectorul privat si reprezinta o sursa crescuta de vulnerabilitate, ceea ce accentueaza necesitatea reducerii avansului creditelor, in special a celor de consum, apreciaza expertii Fondului.

Pentru Romania, FMI atrage atentia asupra necesitatii limitarii cresterilor salariale.

Organizatia internationala mai arata ca este nevoie de implementarea de reforme structurale pentru impulsionarea ofertei, flexibilizarea pietei muncii, cresterea gradului de privatizare in Romania si imbunatatirea mediului de afaceri in Bulgaria.

Atat cresterea economica, cat si cea a preturilor de consum din Romania se vor plasa in acest an peste media statelor sud-est europene.

Potrivit FMI, Produsul Intern Brut al Bulgariei va creste in acest an cu 5,6%, iar preturile de consum vor urca cu 7,2%.

Statele europene in curs de dezvoltare vor avea in 2006 o crestere economica medie de 5,3%, liderul grupului fiind Letonia, cu un avans 9%, urmata de Estonia, cu 7,9%. La polul opus se va plasa Malta, cu 1,3%. Pentru 2007, media va fi de 4,8%, cele mai importante cresteri fiind consemnate tot de statele baltice.

In ceea ce priveste preturile de consum, in 2006 media europeana a tarilor emergente va fi de 4,2%, iar in 2007 de 3,4%.

Toate statele in curs de dezvoltare vor inregistra in acest an deficite de cont curent, media fiind de 5,4% din Produsul Intern Brut.

Cele mai mari dezechilibre vor fi consemnate, in opinia Fondului Monetar International, de Letonia - 12,8%, Bulgaria - 10,2% si Estonia - 10,1%.In 2007, media va fi de 5,3%, iar singurul stat care urmeaza sa inregistreze excedent, de 0,1% din PIB, va fi Slovenia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels