Eveniment

Franarea recesiunii va proveni din aceeasi sursa care a provocat-o: cererea externa. Cum comentati?

Franarea recesiunii va proveni din aceeasi sursa care a provocat-o: cererea externa
11.09.2009, 00:00 18

Semnalele pozitive ale evolutiei productiei industriale,posibila revigorare a agriculturii si asteptata redresare aconstructiilor releva posibilitatea revenirii economiei Romaniei,intr-o viziune optimista, potrivit lui Vergil Voineagu,presedintele Institutului National de Statistica (INS).

Insa exista si semnale nefavorabile, ingrijorarile fiind legatede reducerea drastica a investitiilor si previziunile negative alemanagerilor din cele mai importante sectoare de activitate, inopinia lui Voineagu.

Inprima jumatate a anului, industria si serviciile au contribuit cuaproape 70%, la scaderea PIB de 7,6%. Serviciile au avut cea mairidicata pondere la ajustarea PIB, contribuind cu 2,9 puncteprocentuale din total, in timp ce industria a avut o influenta de2,4 puncte.

Sperantele se leaga de revenirea productiei industriale,analistii anticipand o imbunatatire a activitatii in acest domeniuprin revigorarea exporturilor in conditiile revenirii economiilordezvoltate, cererea interna fiind la pamant.

Ce prevad analistii

"Trimestrul al treilea ar putea consemna o noua scadere a PIBfata de trimestrul anterior, insa amplitudinea scaderii este deasteptat sa fie mai mica decat in trimestrele anterioare (intre 0%si -1% trimestru la trimestru). Desi exista inca incertitudinidestul de mari, ne asteptam ca economia sa reintre pe trendulascendent cel mai probabil in trimestrul al patrulea, asteptareanoastra fiind ca in T4 PIB-ul real sa reinceapa sa creasca usorfata de trimestrul anterior", a declarat Ionut Dumitru,economistul-sef al Raiffeisen Bank.

Ca rata anuala de crestere, probabil ca vom ramane in zonanegativa pana la jumatatea anului 2010, insa reintrarea pe trendulascendent ar putea fi consemnata inca din trimestrul al patruleadin 2009, a explicat Dumitru.

Desi incertitudinile sunt inca mari, semnele de imbunatatire aactivitatii economice din zona euro, desi inca timide, ne dausperante. "Un semnal pozitiv este dat deja de reintrarea pe trendulascendent al productiei industriale, aceasta incepand dintrimestrul al doilea din 2009 sa inregistreze crestere fata detrimestrul anterior. Celelalte ramuri ar putea pentru o perioada sacontinue sa se ajusteze si vor reintra pe trendul de crestere (fatade perioda anterioara) cu o anumita intarziere", a spusDumitru.

Totodata, Laurian Lungu, managing partner al firmei de cercetaresi analiza Macroanalitica, a explicat ca productia industrialainterna a crescut recent in mare masura datorita avansuluiproductiei industriale din UE.

"La noi, in T3 si T4 ma astept ca acest reviriment sa continueinsa intr-un mod moderat. Consumul privat probabil ca se vastabiliza in T3 - trimestru la trimestru - si sunt sanse sa creascausor in T4. Acestea le-as vedea ca semnale pozitive."

Ingrijorarile in lunile urmatoare sunt legate de evolutiapoliticilor guvernamentale. "Este necesara disponibilitateaguvernului de a merge pana la capat. In caz contrar, exista douariscuri. Primul, acordul cu FMI sa fie in pericol, cu toatedezavantajele care deriva de aici. Si, al doilea, o presiunecrescanda pe buget", a precizat Lungu.

La randul sau Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, a precizatca sansa Romaniei este ca zona euro isi revine "si ne trage dupaea". "Industria este clar ca se imbunatateste. Insa scadereaveniturilor disponibile si cresterea somajului afecteaza vanzarilede retail care influenteaza serviciile. Corectia PIB ne ajuta sacorectam dezechilibrele. Important este ca aceasta corectie sa fiesustenabila. Si cand va fi reluata cresterea economica sa nujubilam. Nu trebuie sa uitam de reforme".

Inflatia anuala, la minimul ultimilor 2 ani

Rata anuala a inflatiei a coborat in august pentru a sasea lunaconsecutiv, de la 5,06% la 4,96%, nivel care nu a mai fost atinsdin august 2007, in conditiile ieftinirii produselor alimentare,conform datelor INS. In august, preturile de consum s-au redus cu0,19% fata de luna precedenta, comparativ cu declinul de 0,07% diniulie. Insa trebuie avut in vedere si faptul ca a existat un efectde baza negativ, deoarece in luna similara din 2008 a fostdeflatie. Evolutia inflatiei din august a fost determinata inprincipal de reducerea preturilor la marfurile alimentare, cu untotal de 1,06% fata de iulie. La marfurile nealimentare si laservicii, preturile au crescut in august cu 0,34% si, respectiv,0,32%, comparativ cu iulie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels