Eveniment

Fuia a găsit soluţia pentru „setea de teren“ a străinilor: vrea să facă bancă funciară, dar nu ştie cu ce bani

Fuia a găsit soluţia pentru „setea de teren“ a străinilor: vrea să facă bancă funciară, dar nu ştie cu ce bani

În prezent ADS deţine circa 340.000 de hectare de teren agricol

Autor: Gabriel Razi

15.03.2012, 00:07 1261

Înfiinţarea unei bănci funciare cu prioritate la achiziţiile de teren agricol este soluţia pentru a opri valul de investiţii făcute de străini în terenurile agricole locale, a anunţat ieri Stelian Fuia, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale.

"Vrem să înfiinţăm o bancă funciară cu drept de preemţiune pentru achiziţiile de teren agricol. Este singura cale de a menţine terenurile agricole în sfera naţională. Instituţia urmează să aibă dreptul de a achiziţiona teren de pe piaţă pentru a-l comasa, după care să îl repună în piaţă prin concesiune pentru tineri", a spus şeful de la Agricultură la o conferinţă pe teme agricole organizată de Finmedia.

Ministrul a anunţat şi că România are "şanse aproape de zero" să limiteze în vreun fel achiziţiile de teren făcute de străini în condiţiile în care o astfel de mişcare ar însemna modificarea tratatului de aderare la Uniunea Europeană. România şi-a asumat în 2007 - atunci când a aderat la UE - că va liberaliza piaţa funciară începând cu 2014. În acel moment străinii interesaţi de terenul românesc nu vor mai avea nicio barieră. Acum străinii sunt obligaţi să cumpere teren prin intermediul companiilor înregistrate local. Acest lucru nu i-a împiedicat însă pe investitori să ajungă să deţină 700.000 de hectare de teren, aproximativ 8% din terenul arabil. În acest context ministrul Fuia a readus în lumina reflectoarelor proiectul unei bănci funciare, instrument pus pe tarabă de fostul ministrul Valeriu Tabără.

Proiectul unei bănci funciare nu a trecut niciodată până acum de stadiul declarativ şi nici Fuia nu a făcut excepţie de la regulă şi nu a venit cu date concrete în acest sens. Întrebat despre fondurile necesare pentru înfiinţarea băncii funciare şi despre sursa acestor bani, ministrul Fuia nu a oferit un răspuns clar. "Este un proiect în lucru. Când o să avem date clare vă vom anunţa", a conchis Stelian Fuia.

Anul trecut, atunci când Valeriu Tabără a venit cu o iniţiativă similară, propunerea era ca Agenţia Domeniilor Statului (ADS) să fie transformată în bancă funciară prin introducerea unei prevederi care să-i permită acestei instituţii să achiziţioneze teren agricol. Acum ADS este responsabilă de privatizarea societăţilor agricole de stat şi de concesio­narea terenurilor agricole deţi­nute de aceste societăţi. Una dintre respon­sabilităţile instituţiei este aceea de a comasa terenurile pentru a le arenda sau vinde ulterior.

În prezent ADS deţine circa 340.000 de hectare de teren agricol, din care cele mai mari suprafeţe în Brăila (69.000 ha), Călăraşi (52.000 ha), Dolj (20.000 ha), Constanţa (18.500 ha) sau Giurgiu (18.000 ha). Per total pe piaţa locală sunt disponibile 8,3 milioane de hectare de teren arabil care valorează pe piaţa liberă aproximativ 25 miliarde de euro, potrivit unor calcule anterioare ale ZF.

Cum funcţionează băncile funciare la alţii?

În Olanda, ţară unde un hectar de teren agricol costă peste 40.000 de euro, de 20 de ori mai mult decât în România, rolul de bancă funciară este acoperit de Serviciul Guverna­mental pentru Managementul Terenurilor şi al Apelor, o agenţie a statului. Principala funcţie a acestei instituţii este aceea de a redistribui terenurile agricole prin vânzare sau arendare, cu scopul de a îmbunătăţi utili­zarea acestora.

"În multe ţări europene acesta este răspunsul (statului - n.red.) la faptul că forţele pieţei nu pot rezolva pro­blemele structurale ale terenurilor agricole. O bancă funciară nu se concentrează numai asupra fermierilor, prin deţinerile de teren agricol statul poate juca un rol în piaţă şi poate face loc pentru dezvoltarea de proiecte de infrastructură, ecologice sau de recreere", se arată într-un raport al instituţiei olandeze.

Banca funciară olandeză gestionează un portofoliu de 30.000-40.000 de hectare de teren, care este folosit pentru a face schimburi cu fermierii pentru a face loc lucrărilor de interes public. În fiecare an banca funciară achiziţionează şi vinde mai departe între 7.000 şi 8.000 de hectare de teren. Aceste achiziţii valorează aproximativ 300 milioane de euro, având în vedere preţul terenului agricol din Olanda. În acelaşi timp instituţia arendează terenuri fermierilor pe o perioadă de cel mult un an. Piaţa funciară olandeză dispune de aproximativ două milioane de hectare de teren agricol.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO