Eveniment

Guvernul pregăteşte noi taxe în businessul „păcănelelor“, o piaţă de peste un miliard de euro pe an

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Ovidiu Tempea, Adelina Mihai

10.12.2013, 20:58 438

Operatorii de slot-machine (aşa-numitele „păcănele“) vor plăti în plus câte 200 de euro pe an pentru fiecare echipament, iar taxa de intrare în cazinouri va creşte de la 20 la 50 de lei - acestea sunt doar câteva dintre modificările pe care le pregăteşte guvernul, într-un proiect de ordonanţă de urgenţă elaborat de Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc (ONJN).

În prezent, în România sunt înregistrate 68.000 de aparate de tip slot-machine, iar noile taxe vor aduce venituri suplimentare la buget de 34 de milioane de lei, potrivit Odetei Nestor, preşedinta ONJN. Reprezentanţii Romslot, asociaţia operatorilor de păcănele, susţin că demersul autorităţilor conduce la o mai bună reglementare a pieţei, deşi înseamnă o creştere a nivelului de taxare pentru companiile de profil.

Taxa de intrare în cazinouri va creşte de 20 la 50 de lei, bani care sunt viraţi la bugetul de stat. Cazinourile, pokerul online şi offline, în cazinouri sau la turnee, păcănelele, pariurile sportive şi, nu în ultimul rând, loteria au însemnat anul trecut o afacere cumulată care depăşeşte, conform calculelor revistei Business Magazin pe baza estimărilor din piaţă, 1,3 mld. euro, iar piaţa neagră este estimată în jurul valorii de 1 mld. euro.

Proiectul de lege mai prevede ca sălile de joc să nu mai fie obligate să reţină la sursă 25% din câştigul net al jucătorilor (cum prevede legislaţia actuală), impozit care „nu a funcţionat niciodată“, iar înca­sările au fost zero, potrivit şefei Oficiului. În plus, se are în vedere blocarea accesului românilor la site-urile de pariuri sportive şi jocuri de noroc online deţinute de firmele care nu sunt autorizate în România şi nu plătesc fiscului taxa de 0,1% pe mâna jucată.

Pariurile în cotă fixă, mutuale sau cu contrapartidă vor fi impozitate cu 2% pe câştigul net realizat pe fiecare bilet (câştig minus preţ), în locul sistemului actual, care presupune un impozit de 25% pe câştigul net cumulat pe mai multe bilete. De asemenea, pariurile mutuale vor fi liberalizate, iar Loteria Română îşi va pierde monopulul, la solicitarea Comisiei Europene. O taxă similară, de 2% pe câştig, va fi aplicată şi câştigurilor din video-loterie.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 11.12.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO