Eveniment

Impactul dezastrului din Japonia asupra companiilor din SUA

Impactul dezastrului din Japonia asupra companiilor din SUA

Autor: Traian Terzianm

13.03.2011, 17:08 33

Companiile americane au întâmpinat diverse probleme în urmacutremurului produs vineri în Japonia, scrie Reuters.

În ce priveşte companiile aeriene americane, zborurile de vineriau fost anulate. Delta Air Lines a anulat toate zborurile laaeroporturile din Japonia. La fel au reacţionat şi compania UnitedContinental Holdings.

Operaţiunile economice ale Citigroup nu au simţit nici un impactnegativ din urma cutremurului, însă anumite filiale ale CitibankJapan Ltd. au fost închise sâmbătă. Toate celelalte servicii cainternet bankingul şi operaţunile prin telefon au funcţionatnormal.

Goldman Sachs Group Inc. nu a întâmpinat probleme, clădireaacesteia nefiind afectată. Purtătorul de cuvânt al băncii nu a vrutsă comenteze despre cum vor evolua serviciile Goldman Sachs înweek-end. Şi banca JPMorgan Chase&Co a rămas operaţională, toţiangajaţii acesteia fiind în siguranţă.

În ce priveşte impactul catastrofei asupra companiilorproducătoare de maşini, exporturile acestora către Japonia suntameninţate în următoarele luni. Majoritatea porturilor din "ŢaraSoarelui Răsare" au fost închise iar dacă acestea nu se vordeschide, exporturile din Japonia către America vor fi întârziateşi mai mult.

Toyota Motor a oprit producţia la două fabrici de asamblare şila o parte din fabricile din nordul Japoniei. Yaris, cel mai vândutmodel al companiei în America se producea la una din fabricileînchise. În plus, şi Honda Motor, Nissan Motor şi Subaru şi-auînchis temporar porţile fabricilor.

Procter & Gamble a suspendat temporar activitatea la una dinfabricile din Japonia. Oficialii companiei au declarat că angajaţiidin Japonia sunt în siguranţă.

Caterpillar, care are aproape 5.000 de angajaţi japonezi nu aînregistrat daune şi nici oameni răniţi în unităţile de producţiepe care le are în Japonia.

Pe de altă parte, compania de curierat FedEx Corp. a anulattoate operaţiunile de livrare din estul Japoniei.

În domeniul telecomunicaţiilor, operatorul de telefonie mobilăAt&T Inc. a raportat mai multe defecţiuni ale echipamentelor ,însă lucrează la refacerea traficului de date.

Celălalt operator de telefonie mobilă, Verizon Communication nua avut probleme, cu toate că au întrerupt temporar transmisia dedate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO