Eveniment

In cat timp ajunge Ford la afaceri de 1 mld. euro

In cat timp ajunge Ford la afaceri de 1 mld. euro

In toamna anului trecut, constructorul american estima ca va produce la Craiova 30.000 de Ford Transit Connect in 2009.

26.07.2009, 18:53 26

Ford Romania, cel de-al doilea constructor de autovehicule de pe piata locala, va depasi pragul de 1 miliard de euro in 2011, dupa ce vor intra in fabricatie la Craiova modelul de clasa mica in 2010 si utilitara medie, in 2011.

Dacia are un business de 2,8 mld. euro, la aproape zece ani de la preluarea uzinei de la Mioveni de catre Grupul Renault.

Constructorul autohton a depasit prima data pragul de 1 miliard de euro in 2005, primul an in care s-a produs integral modelul Logan, lansat in toamna lui 2004.

La nivelul anului 2005 cifra de afaceri a Automobile Dacia a urcat la 1,2 mld. euro, dublu fata de anul anterior. Vanzarile companiei din acel an au urcat la peste 164.000 de autovehicule, dintre care aproape 135.000 de unitati au reprezentat modelul Logan.

In 2012, potrivit declaratiilor anterioare ale Ford Europa, productia uzinei craiovene ar urca la 300.000 de autovehicule si 300.000 de motoare, care ar genera venituri de peste 4 mld. euro. Afacerile Renault din Romania de 2,8 mld. euro in 2008, care cuprind atat productia de masini de la Mioveni, cat si uzinele producatoare de motoare si cutii de viteze.

"Nu se poate estima cu exactitate in prezent cifrele de afaceri ale Dacia si Ford Romania din 2012, dar trebuie luat in calcul faptul ca la Craiova se vor produce numai autovehicule si motoare. La Dacia se produc in prezent atat autovehicule, motoare, cutii de viteze, dar si colectii CKD, care sunt exportate catre uzinele Dacia si Renault. Este putin probabil ca in 2012 afacerile Ford sa le depaseasca pe cele ale Dacia", a subliniat Constantin Stroe, vicepresedintele Automobile Dacia, care mai detine si functia de presedinte al Asociatiei Constructorilor de Automobile din Romania.

Dupa demararea asamblarii de autovehicule, Ford Romania va produce la Craiova o noua generatie de motoare EcoBoost de sub 2,0 litri, cu un consum scazut de combustibil. Mai mult, Ford Europa ar putea reloca la Craiova dupa 2011 si o parte din productia modelului compact Focus.

In 2008 afacerile Ford Romania au urcat la 325 mil. euro, potrivit datelor furnizate de catre companie, valoare atinsa numai din productia celor 30-40 de mii de motoare si cutii de viteze Daewoo, care au fost exportate catre uzinele GM DAT din Egipt, Uzbekistan si Ucraina.

Productia incepe in septembrie

Productia noului Ford Transit Connect va demara pe opt septembrie,. "Primul automobil Ford care va fi asamblat la Craiova va fi produs la inceputul lunii septembrie. Odata cu demararea productiei vor fi schimbari nu numai la nivelul fabricii, ci si la nivelul comunitatii", a declarat Dionisio di Campos, presedintele Ford Romania.

Seful companiei nu a oferit cifre legate de productia uzinei din 2009, dar, potrivit unor surse din cadrul uzinei, anul acesta se vor asambla autovehicule intr-un singur schimb de productie, fata de planul initial de doua schimburi, decizie cel mai probabil influentata de scaderea puternica, de aproape 40%, a vanzarilor de vehicule comerciale in prima jumatate a anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24