Eveniment

Isarescu critica politica analistilor externi

23.10.2008, 20:32 16

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, pune la indoiala competenta analistilor straini care fac rapoarte asupra Romaniei si care, fara sa cunoasca realitatile economiei si toate datele statistice, incadreaza tara "la gramada" in topul tarilor cele mai vulnerabile la criza.

Satamana trecuta, cea mai mare banca de investitii din lume, Goldman Sachs, a publicat un raport in care Romania a fost plasata pe locul al doilea intre tarile din regiune ca vulnerabilitate externa.
"Raportul Goldman Sachs jumatate este corect, iar jumatate este caraghios", a mentionat Isarescu. El s-a legat si de faptul ca, inaintea unor atacuri speculative asupra leului, analistii unor banci mari straine au publicat rapoarte negative despre Romania, iar apoi dealerii acelorasi banci au mizat sume mari pe deprecierea leului. Inainte de atacul asupra leului de saptamana trecuta mai multi analisti ai unor banci mari straine au sustinut ca nivelul cursului trebuie sa fie de 4 - 4,2 lei pentru un euro, fata de 3,6 cat era atunci. Imediat dupa aceea, jucatorii straini au inceput sa cumpere agresiv euro pentru a duce cursul peste 4 lei, diferenta urmand sa fie castigul lor. "Tactica asta o stim si noi", a spus Isarescu.
Goldman Sachs a fost una dintre bancile care a mizat puternic pe o depreciere a leului, sumele investite in acest atac fiind de ordinul sutelor de milioane de euro.
Atacul a fost oprit de BNR prin subtierea leilor din piata, ceea ce a dus la o crestere exponentiala a dobanzilor pe piata interbancara. Mai multe banci straine nu au putut
sa-si inchida pozitiile pentru ca nu au avut lei, ceea ce a declansat un scandal mare intre bancile implicate - cea locala, strainii si BNR - deoarece nedecontarea tranzactiilor pune in pericol sistemul national de plati.
Guvernatorul a acuzat trei banci romanesti ca au incercat sa acrediteze in opinia publica ideea unei crize de lichiditate pe piata interbancara pentru a justifica dobanzile mari practicate in relatia cu clientii si pentru a-si masca pierderile inregistrate prin atacul esuat asupra cursului.
Isarescu nu a dorit sa mentioneze numele bancilor implicate, nici cele romanesti, nici cele straine. El a spus doar ca a fost o mare banca de la Londra care nu si-a decontat vinerea trecuta tranzactiile cu banca locala. Conform unor surse de pe piata locala, mai multe banci straine nu si-au decontat tranzactiile, fapt nemaiintalnit. Isarescu spune ca va penaliza acest lucru pentru ca bancherii locali care au tranzactionat cu bancile straine au pus in pericol sistemul national de plati.
In ultima saptamana, mai multe tari din regiune au fost atacate pe curs de jucatorii straini prin aceeasi metoda, respectiv, intai a venit raportul, apoi fortarea deprecierii monedelor nationale. Ungaria a fost cea mai afectata, inregistrand o pabusire a forintului. Isarescu spune ca acelasi lucru s-a incercat si asupra Romaniei, dar atacul a esuat.
El spune ca astfel de atacuri asupra leului au mai fost in toamna trecuta sau in primavara si ca vor mai fi. Dar acum am capatat si noi experienta, a spus guvernatorul.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO