Eveniment

Israelul se pregăteşte pentru un atac direct fără precedent al Iranului în următoarele 48 de ore

Israelul se pregăteşte pentru un atac direct fără...

Autor: Iulian Moşneagu, Gabriel Negreanu

13.04.2024, 12:22 432

UPDATE UPDATE CNN, citând oficiali americani: Statele Unite vor încerca să intercepteze orice proiectil lansat asupra Israelului, dacă este posibil.

Mai multe ţări din zona au oprit traficul aerian sau l-au limitat.

UPDATE Iranul a semnalat aliaţilor şi naţiunilor occidentale că va riposta la atacul aerian presupus israelian asupra consulatului său din Damasc într-un mod "calibrat" pentru a ţine la distanţă un conflict regional total, potrivit unor oficiali informaţi despre discuţii, citaţi de Financial Times

Este puţin probabil ca Teheranul să vizeze facilităţile diplomatice israeliene din regiune, a declarat un oficial informat cu privire la discuţiile dintre Iran şi Oman, stat din Golf care a facilitat adesea diplomaţia pe canale secundare între Teheran şi Washington.

Informaţiile americane privind orice atac iminent par să fie detaliate şi specifice, potrivit oficialilor informaţi despre situaţie, oferind Israelului o fereastră pentru a-şi pregăti apărarea.

Ştire iniţială

Israelul se pregăteşte pentru un atac direct şi fără precedent din partea Iranului asupra unor obiective guvernamentale chiar de sâmbătă, afirmă surse citate de Bloomberg. O astfel acţiune ar putea declanşa un adevărat război regional.

Un atac de pe teritoriul iranian este unul dintre principalele scenarii aşteptate de Israel. Un atac cu drone şi rachete ar putea avea loc în următoarele 48 de ore, au spus oficialii pentru Bloomberg.

Statele Unite au mutat trupe suplimentare în regiune, în timp ce a intensificat eforturile diplomatice pentru a ţine în frâu ostilităţile. Atacul nu a fost încă aprobat de cei mai înalţi oficiali de la Teheran, conform Bloomberg.

Un atac cu rachete şi drone iraniene ar reprezenta o ripostă la un atac mortal asupra secţiei consulare a ambasadei Iranului din Siria, săptămâna trecută, pe care Republica Islamică îl atribuie Israelului. Liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat în repetate rânduri că Israelul va fi "pedepsit" pentru acest atac, deşi nu a precizat ce formă ar lua o astfel de ripostă.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat joi că SUA au avertizat Iranul să nu folosească atacul Israelului asupra Siriei ca pretext pentru a intensifica şi mai mult ostilităţile.

Regimul de la Teheran "are un inventar substanţial de rachete balistice şi de croazieră capabile să lovească ţinte aflate la o distanţă de până la 2.000 de kilometri de graniţele sale", a transmis Agenţia americană de Informaţii a Apărării.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO