Eveniment

Japonia s-a refăcut miraculos după cutremurul din ‘95

Japonia s-a refăcut miraculos după cutremurul din ‘95

Oamenii ramasi fara case se strang cu sutele in adaposturile improvizate puse la dispozitie de autoritati

Autor: Livadariu Andreea

14.03.2011, 23:46 1361

Japonia a demonstrat în trecut că poate ieşi mai puternică dindezastrele naturale care o lovesc, cel mai recent exemplu fiindreconstrucţia în timp record a regiunii Kobe după cutremurul din1995.

În ianuarie 1995 uncutremur cu o magnitudine de 7,3 grade pe scara Richter a lovitoraşul Kobe, lăsând în urmă 6.400 de morţi şi ridicând costurile dereconstrucţie la un total de 102,5 miliarde de dolari, adică 2,5%din PIB-ul Japoniei, scrie agenţia de ştiri ThomsonReuters.

Cutremurul din Kobe -atunci un important centru de business şi unul dintre cele mai mariporturi ale ţării - era considerat până vineri cel mai costisitordezastru natural din lume.

"Majoritateaanaliştilor au estimat în urma dezastrului din 1995 că Japoniei îiva lua zece ani să reconstruiască oraşul Kobe şi să pună economiazonei pe picioare", scriau economiştii Universităţii Purdue în anul2000. "În realitate, în mai puţin de 15 luni, producţia din oraşulKobe funcţiona la o capacitate de 98% din cea de dinainte decutremur", scrie The Wall Street Journal.

Deşi nu a recuperatstatutul de principal centru economic al Japoniei, oraşul Kobe s-arefăcut într-un timp record: după 18 luni toate magazinele din oraşerau redeschise, infrastructura oraşului, grav avariată, a fostrefăcută în 21 de luni, iar reconstrucţia portului a avut loc în 26de luni. Comparativ, Haiti, regiune devastată de cutremurul de anultrecut, se reface cu mare întârziere.

Într-adevăr, ceea cediferenţiază situaţia de acum de cea din 1995 este valul tsunamicare a urmat imediat după cutremur şi care a înecat coasta desud-est a Japoniei. Însă şi în anul 1995, indicele Nikkei a scăzutcu 0,5% în ziua dezastrului, menţinându-se apoi pe scădere întregtrimestrul întâi, capitalizarea bursei scăzând în această perioadăcu 16%. Însă până la sfârşitul anului 1995, bursa şi-a recuperattoate pierderile cauzate de efectele dezastruluinatural.

Producţia industrialăa scăzut în ianuarie 1995 cu 2,6%, însă în următoarele trei luni acrescut cu 2,2%, 0,8%, respectiv 1,3%. Reconstruirea regiuniiafectate de cutremur s-a reflectat în PIB, care a crescut în primultrimestru al anului 1995 (în care a avut loc cutremurul) cu 3,4%,pentru ca în anul 1995 să crească cu o valoare de 1,9% şi în 1996cu 2,6%.

Redresaremodel

  • După15 luni capacitatea de producţie a oraşului Kobe reprezenta 98% dinvaloarea de dinainte de cutremur.
  • După18 luni toate magazinele din oraş se redeschiseseră.
  • După21 de luni infrastructura era reconstruită.
  • După26 de luni reconstrucţia portului a fost finalizată.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24