Eveniment

Justiţia: Avem de trei ori mai multe măsuri preventive contra corupţiei decât alte state, însă nu se aplică

Justiţia: Avem de trei ori mai multe măsuri preventive contra corupţiei decât alte state, însă nu se aplică

Foto: Shutterstock

Autor: Ioana Nita

28.02.2013, 00:04 287

România este "un campion al legislaţiei anticorupţie", existând suficiente regle­mentări în vigoare, însă acestea nu sunt aplicate eficient, a spus Cornel Călinescu, reprezen­tantul Ministerului Justiţiei, în cadrul unei dez­bateri pe tema "Etică în afaceri şi confor­mitate" organizată ieri de Centrul de Resurse Juridice la Palatul Camerei de Comerţ şi Industrie a României.

"România este un campion al legislaţiei anticorupţie. Nu lipsa legislaţiei este pro­blema noastră. Avem 14 măsuri preventive obli­ga­torii pentru toţi angajaţii publici din Ro­mânia. O analiză comparativă pe orice continent ne arată că acolo unde lucrurile performează, avem de-a face cu 3-4 măsuri", a afirmat Căli­nescu. El a vorbit despre paradoxul din justiţia românească, arătând că în toate instituţiile publice există coduri de etică la care se adaugă "o instituţie extraordinară", Consilierul de Etică (are rolul de a asigura integritatea în administraţia publică din România), dar cu toate acestea aplicarea "lasă mult de dorit".

În România problemele legate de corupţie îşi caută încă rezolvarea, iar suspiciunile privind astfel de fapte apar cel mai des în mediul public, în condiţiile unor remuneraţii reduse.

Nu de legislaţie ducem lipsă, ducem lipsă de aplicarea legilor respective până în ultimele puncte. Avem nevoie de respectarea stan­dardelor. (...) Legislaţia în România este extrem de severă în materie penală", a mai spus Cornel Călinescu.

În alte părţi, cum este spre exemplu Marea Britanie, rezultatele în domeniul anticorupţiei s-au obţinut după reforme care s-au întins pe parcursul a 300 de ani, după cum a spus vice­am­basadorul britanic în România Esther Blythe. Penalităţie din Marea Britanie sunt foarte severe în cazul actelor de corupţie, însă nu acest lucru îi determină pe funcţionarii publici britanici să respecte reglementările, ci moralitatea. "Chiar şi un act minor de corupţie este considerat ruşinos în Regatul Unit", a precizat Blythe în cadrul aceluiaşi eveniment. Marea Britanie a adoptat în iulie 2011 legea care sancţionează darea de mită (Bribery Act).

Totodată, Cornel Călinescu a mai spus că în acest an prioritatea pentru România este aderarea la grupul de lucru antimită de la nivelul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). O veste bună este şi faptul că Ministerul Justiţiei va asana legislaţia, iar atunci când se va modifica o lege, ea va fi republicată şi nu vor mai exista mai multe variante ale aceluiaşi act normativ.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO